Olaszországban rendelettel szabályozzák a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek értékesítését

Szerző: STA Dátum: 2023. 03. 23. 11:30

Olaszországban az agrártárca, az egészségügyi és a nemzeti termékeket védő minisztérium közös rendeletben szabályozza a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek címkézését és értékesítését – jelentette be Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter csütörtökön.

(Fotó: Pixabay)

A rovarszármazékkal előállított élelmiszereket az üzletekben külön, kijelölt részen kell árulni, és előírják egyebek mellett, hogy a rovarlisztet tartalmazó élelmiszereken miként kell feltüntetni a fogyasztók számára azonnal érthető módon az összetevőket. „A címkéken fel kell tüntetni a termék származását, a fogyasztásra és az esetleges egészségi veszélyre vonatkozó figyelmeztetést, a rovarból származó liszt mennyiségét, és előírtuk, hogy polcrészt különítsenek el számukra” – mondta Francesco Lollobrigida. Aki a tücsköt, lárvát és sáskát választja, a kijelölt polcokon találhatja meg őket, aki pedig nem kér ezekből „és ahogy gondolom, az olaszok többségéről van szó, távol tarthatja magát” – fogalmazott. Orazio Schillaci egészségügyi miniszter elmondta: a kereskedelmi egységek ellenőrzését a csendőrség élelmiszer-hamisítás ellenes egységére bízzák, „nehogy a legtöbbet vásárolt tészta vagy pizza közé rovarlisztet tartalmazó termékek kerüljenek”.

A római kormány ezzel az Európai Bizottság döntésére reagált

A testület ugyanis január 24-től engedélyezte a házi tücsökből nyert por felhasználását élelmiszerek előállításához. A házi tücsök a harmadik rovar, amelyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az uniós piacon, miután 2022 júliusában a közönséges lisztbogár lárvája, novemberben pedig a vándorló sáska felhasználását engedélyezték új élelmiszerként.

Az engedély az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos véleményének nyomán született

Az EFSA jóváhagyta a porgyártási eljárást is, amely 24 órás éheztetési időszakot ír elő a rovarok számára, mielőtt megmossák, hőkezelik, lefagyasztják, a bennük levő olajat kivonják, és végül száraz porrá alakítják át őket. A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint az olaszok 54 százaléka nemet mond a rovarokból nyert élelmiszerekre, 24 százaléka közömbös, és csak 22 százaléka vásárolná azokat.

MTI

 

Kapcsolódó cikkeink