Októberben növekedett az EU és az euróövezet kiskereskedelmi forgalma

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 12. 05. 11:07

Növekedett a kiskereskedelmi forgalom októberben az euróövezetben és az Európai Unióban.

EU

Az EU statisztikai hivatala (Eurostat) hétfőn közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában 1,1 százalékkal, az Európai Unióban pedig 1,2 százalékkal növekedett a kiskereskedelmi forgalom volumene októberben az előző hónaphoz viszonyítva.

Elemzők arra számítottak, hogy az euróövezetben 0,9 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom havi szinten a szeptemberi 0,4 százalékos zsugorodás után.

Éves összehasonlításban októberben az euróövezetben 2,4 százalékkal, az Európai Unióban pedig 3,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.
Szeptemberhez képest az euróvezetben és az unióban is a nem élelmiszeripari termékek forgalma 2,3 százalékkal, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma pedig 0,2 százalékkal növekedett, miközben az üzemanyagok forgalma az eurózónában 1,0 százalékkal, az unióban pedig 0,9 százalékkal csökkent.
Az előző hónaphoz viszonyítva Szlovéniában (+3,7 százalék), Luxemburgban (+2,9 százalék), Németországban (+2,4 százalék) és Nagy-Britanniában (+2,0 százalék) bővült legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom. Csökkenést öt országban, Máltán (-0,5 százalék), Írországban (-0,4 százalék), Magyarországon (-0,3 százalék), Szlovákiában (-0,2 százalék) és Spanyolországban (-0,1 százalék) mértek.
Éves összehasonlításban az euróövezetben 3,3 százalékkal növekedett a nem élelmiszeripari termékek forgalma, az üzemanyag-eladás 0,7 százalékkal, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma pedig 2,1 százalékkal bővült. Az unióban a nem élelmiszeripari szektor forgalma 4,9 százalékkal, az üzemanyagoké 1,7 százalékkal, az élelmiszerek, italok és dohánytermékeké pedig 2,5 százalékkal nőtt.
Tavaly októberhez képest leginkább Luxemburgban (+16,0 százalék), Romániában és Szlovéniában (egyaránt +8,7 százalék), valamint Litvániában (+8,3 százalék) nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Egy országban, Belgiumban csökkent a forgalom, 1,9 százalékkal.
Magyarországon 2,6 százalék volt az éves szintű forgalomnövekedés. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink