OKSZ: Vezesse ki a Kormány az árstopot és szüntesse meg a kiskereskedelmi adót

Szerző: STA Dátum: 2023. 06. 02. 15:00

Az Országos Kereskedelmi Szövetség tagvállalkozásai felháborodással értesültek arról, hogy a kiskereskedelmi adót a 100 milliárdos árbevétel feletti sávban 4,1%-ról 4,5%-ra emelték 2024-re. Ez az intézkedés súlyosan veszélyezteti a családokat is, mivel a kiskereskedelmi vállalkozások képtelenek folytatni árletörő tevékenységüket.

A kiskereskedelmi adót 2020-ban vezették be a járványhelyzetre tekintettel. 2022-ben az extraprofit adók körében megemelték a kiskereskedelmi adót, a legfelső sávban már 4,1%-ra. Az OKSZ tagvállalkozásai partneri kapcsolatra törekedtek a Kormánnyal számos kérdésben, kiemelten az infláció letörése érdekében. Viselik az árstop brutális terheit (hiszen az előírt 2021. október 15-i áralkalmazás eleve veszteséges beszerzést jelent a feldolgozók áremelései mellett), elindították június elsején az új akciós rendszert, az előírtnál több termékre és számos árucikknél 10%-nál sokkal nagyobb leárazásokkal. Készülnek az árfigyelő rendszer júliusi indítására is.

A kiskereskedelmi extraprofit adó kivezetésének elmaradása és megemelése azt jelenti, hogy a kiskereskedelem veszteségei tovább növekednek

Ez erőforrásokat von el az áruházláncoktól az infláció letörésére irányuló tevékenységétől. Tartalékaik nincsenek a kiskereskedelmi vállalkozásoknak. A kiskereskedelmi vállalkozások többsége veszteséges, nem hogy extraprofit, profit sincs. Érthetetlen a döntés azért is, mivel Európai Tanácsi határozatba foglalt vállalás a kiskereskedelmi extraprofitadó kivezetése 2024-től az Európai Uniónál annak érdekében, hogy az EU Helyreállítási Alap forrásaihoz hozzáférjen Magyarország. Ez egyik feltétele lenne az uniós források folyósításának, de az adó kivezetése helyett azt drasztikusan emelték.

Az OKSZ tagvállalkozásainak határozott követelése a teljes kiskereskedelmi adó kivezetése

Kiskereskedelmi kisvállalkozások tömegei is tönkrementek a kiskereskedelmi adó terhei miatt (500 millió forint árbevétel felett kötelező fizetni). Szükségesnek tartják az árstop kivezetését is június 30-át követően. Mindez elengedhetetlen feltétele a kiskereskedelem talpon maradásának, az infláció letörésére irányuló tevékenységük végzésének és a Kormánnyal folytatható partnerség folytatásának. A kiskereskedelem terhei inflációnövelő hatásúak. Az OKSZ kezdeményezi a Kormánnyal az azonnali kapcsolatfelvételt.

Országos Kereskedelmi Szövetség

Kapcsolódó cikkeink