Cél a tisztességes kereskedelmi gyakorlatok erősítése

Szerző: jungandrea Dátum: 2018. 03. 12. 18:55
A NAK dr. Csorbai Attila elnökletével létrehozta az Agrár- és Élelmiszer-kereskedelem Országos Osztályt, amely a kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokra fókuszál. Az osztály szakmai felügyeletét Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke látja el.

A nyitó tanácskozáson többek között szóba került a hazai védjegyek helyzete, illetve a Magyar Élelmiszerkönyvvel kapcsolatos felvetések, a kiskereskedelmi láncok beszállítási követelményeivel kapcsolatos észrevételek, továbbá a korrekt beszállítói szerződések szükségessége. De például a göngyölegek, rekeszek, raklapok kereskedelmi használatának problémái is megjelentek az ülésen. Emellett az osztály tagjai tájékoztatást kaptak az Európai Unióban a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok felszámolásáért folyó munkáról, amiben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is határozottan képviseli álláspontját, jelentős nemzetközi szakmai szervezeteken keresztül. Az elmúlt években folytatott európai felmérések és konzultációk is rávilágítottak arra, hogy az élelmiszer-­ellátási láncban jelenlévő tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok negatívan befolyásolják a lánc működését és a szereplők pozícióit az agrár-élelmiszeripari termékek piacán. //

 

Kapcsolódó cikkeink