A nyerstej felvásárlási árának emelését szorgalmazták szakmai szervezetek

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 08. 16. 11:35

A nyerstej felvásárlási árának emelkedése nélkül nem tartható az országban a belföldi nyersanyag, és ha a jövőben kizárólag import termékek lesznek a piacon, nehéz lesz a tejágazat stabilitását biztosítani – összegezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a tejtermelők, -feldolgozók, -kereskedők és a kiskereskedelmi áruházláncok képviselőinek részvételével tartott tejágazati egyeztetés megállapításait az MTI-nek szerdán eljuttatott közleményben.

tej-

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az egyeztetésen kifejtette: az elmúlt két évben kínálati piac volt az Európai Unióban, a jelentős túltermelés hatására drámai mértékben kezdett csökkenni a nyerstej ára. Az alacsony árak miatt számtalan európai termelő felhagyott tevékenységével, idén január-májusban az unióban visszaesett a nyerstej-beszállítás a tavalyi azonos időszakhoz képest. A tejzsír alapú tejtermékek mennyisége ugyan csökkent, a kereslet azonban folyamatosan bővül, így az európai tejzsír (vaj, tejszín) árak évtizedes rekordokat döntenek meg ezekben a hetekben. Az európai vajtermelés éves bázison 6 százalékot esett, miközben az EU-s vajkészletek gyakorlatilag eltűntek. A Föld déli féltekéjén a kedvezőtlen időjárás, az EU dinamikus kínai vajexport-növekedése is nagyban hozzájárul a soha nem látott tejzsír-árakhoz – mutatott rá.


Elmondása szerint a folyamat begyűrűzött a nyerstej-piacra is, az olasz és holland spot (azonnali) piaci árak 2017. augusztusra meghaladták a 43-44 eurocentet (130-133 forint) kilogrammonként. Eközben a hazai nyerstej átlagár 2017. január óta a 90-92 forintos sávban stagnál, így a hazai nyerstej-kivitel nőni kezdett. Ahhoz, hogy az alapanyag Magyarországon maradjon, elengedhetetlen a nyerstej-árak rendezése – szögezte le Harcz Zoltán.

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a közlemény szerint a tejágazati megbeszélésen hangsúlyozta: erősíteni kell a beszállítói pozíciókat, ugyanakkor a belföldi árualap megvédése elképzelhetetlen a termékpálya valamennyi szereplőjének összefogása nélkül.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke eredményesnek ítélte a megbeszélést, hangsúlyozva, hogy a tejtermelőknek, a feldolgozóknak, a kis- és nagykereskedőknek, illetve a fogyasztóknak egyaránt érdekük, hogy a hazai tejágazat stabil maradjon. “Amennyiben a jövőben kizárólag import termékek lesznek a piacon, nem lesz ráhatásunk a tejágazat stabilitásába beleszólni” – mutatott rá a kamara elnöke. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink