NTAK – kérdések és javaslatok
Az NTAK bevezetésével kapcsolatban felmerült nehézségek megoldására küldött javaslatokat, illetve tett fel pontosító kérdéseket Bődi Ivettnek, az MTÜ Turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettesének az ipartestület elnöksége.
Az MVI az NTAK rendszerének bevezetéséhez kapcsolódóan fontosnak tartja, hogy megbízhatóbb és szegmentált adatok álljanak rendelkezésre a vendéglátás területéről, de a bevezetés megvalósításával kapcsolatosan javaslatokkal él a felmerülő problémák megoldása érdekében.
A rendszer bevezetésének elhalasztása sokat jelent a szakma számára, de számos kérdés így is tisztázásra szorul. Kovács László elnök és Semsei Rudolf alelnök témák szerint szedte csokorba javaslatait – ezekből idézünk.
– Az online programok adatküldési kötelezettsége
Egy teltházas étterem esetén nem életszerű a beküldés sikerességének folyamatos figyelése. Fontos lenne a program által küldendő napi zárás és a pénztárgépes zárás időpontját összehangolni, azaz, hogy az NTAK-napijelentés ne naptári napra, hanem az egység nyitás-zárás közötti időtartamára vonatkozzon. Sok üzletnél a pénztárgépes zárás átnyúlik az éjfélen. A program jelenleg minden napról kér nullás zárást. Fontos lenne, hogy vegye figyelembe a bejelentett nyitvatartási időt. Nem elvárható olyan üzletektől a lejelentés, amelyek amúgy sem nyitottak volna ki egy adott napra.
A szűkös számítástechnikai kapacitásnak köszönhetően pontosítani kellene, hogy az egységeknek vagy szoftvereknek milyen időtávig kell tárolni az NTAK felől érkező válaszüzeneteket.
– Termékcsoportosítás, termékspecifikációk
A vendéglátás sokat fejlődött az elmúlt években. Ma már nehezebb egyértelmű csoportosítást meghatározni a termékeket illetően. Javasoljuk a csoportok egyértelműsítését és egyszerűsítését, illetve kidolgozni rendszereket a különféle egyéb értékesítési módokra, a termékek mennyiségi egységeire, a merchandising tárgyakra.
– Hagyományos üzletektől eltérő vendéglátóegységek
Sok üzlettípusban a vendéglátóegység egy másik tevékenységhez kapcsolódik: biliárdszalon, jégpályák, benzinkutak, autómosók, szupermarketek és egyebek – ezek lejelentési kötelezettségét egyértelműsíteni kellene.
– Csak online pénztárgéppel működő kisebb vendéglátóhelyek
Számos kisebb vendéglátóhely (pl. büfék, kocsmák, kávézók, cukrászdák) nem használ vendéglátószoftvert, illetve külön számítógépet, hanem csak hagyományos online pénztárgép áll rendelkezésre. Ezeken a helyeken a termékspecifikációk rögzítése korlátozott módon jelenik meg, jellemzően gyűjtő- vagy főcsoportok formájában, így az NTAK-hoz való csatlakozásuk és adatszolgáltatásuk biztosításához informatikai fejlesztésekre is szükségük lehet. Hogyan tudják majd megoldani ezek az üzletek az egyszerű online pénztárgép-használatot és a részletes adatszolgáltatást?
– Vendéglátásban a specifikus folyamatokból eredő anomáliák:
A vendéglátásra alapvetően jellemző, hogy a folyamatokat még a leginkább standardizált gyorséttermeknél sem tudták teljesen leszabályozni.
Előfordulhatnak olyan esetek (hibás teljesítés, figyelmesség), amikor meghívunk valakit egy pohár italra, desszertre. Ezek rögzítését jelenleg nem teszi lehetővé a program. Rendszeres probléma az is, hogy a lezárt asztal valamilyen okból másképp fizeti számláját. Ennek módosítására egyszerű lehetőséget kell biztosítani, de az is felmerülhet, hogy szükség van-e a fizetési mód rögzítésére.
Egy-egy lezárt asztal társasága több módon is fizet (készpénzben/kártyával). Miként lehet rögzíteni, mennyire életszerű ennek utólagos, tételenként történő rögzítése?
Az éttermekben sokszor nem rögzítik fel a szoftverekbe a csoportos étkezéseket, rendezvényeket, mert a fizetési mód átutalásos, és a konyhai megrendeléseket már jóval előtte, különböző diszpók, átadólapok alapján intézik. Miként kell kezelni ezeket a bevételeket?
Mindezeken túl az MVI elnöksége jelezte azt is, hogy fontos lenne, hogy a szálláshelyi adatokhoz hasonlóan a vendéglátással kapcsolatos adatok továbbításáról is legyen minél előbb megállapodás a KSH-val, hogy az NTAK legyen az egységes adatforrás. A KSH egy meghatározott tesztidőszakot követően már az NTAK-ból származó adatokat közölhetné a jelenleginél rövidebb átfutási idővel, amely az ágazatról részletesebb és megbízhatóbb adatok elérését tenné lehetővé a szakma számára. //
Ez a cikk a Trade magazin 2022.12-01. számában olvasható
Kapcsolódó cikkeink
A mezőgazdasági beruházások 42 százalékát épületekre és építményekre fordították 2024-ben
A KSH előzetes adatai szerint 669,4 milliárd forint volt a…
Tovább olvasom >Európa-szerte alacsony meggytermés várható idén
Szakértők 2025-re jelentős terméskiesést jeleznek Európa és Ázsia meggytermelő országaiban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mi a bioélelmiszerek realitása a közétkeztetésben?
A Magyar Biokultúra Szövetség a bioélelmiszerek közétkeztetésbe kerüléséért indított aláírásgyűjtése…
Tovább olvasom >Májusban 7 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma Romániában éves összevetésben
Májusban 7 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma Romániában éves…
Tovább olvasom >Nagybevásárlás az építkezés szünetében – A nap képe
„Visszamegyek, de előtte még otthon le kell borítanom a cuccot.”…
Tovább olvasom >