Növénytudományi kutatások technológiáját fejlesztették a keszthelyi Georgikonon

Szerző: STA Dátum: 2022. 09. 15. 08:56

Csúcstechnológiai elemeket magában foglaló, kutatási és mezőgazdasági célokat is szolgáló technológiafejlesztést hajtottak végre több mint 900 millió forintos beruházással a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán Keszthelyen – tájékoztatta az intézmény csütörtökön az MTI-t.

A tudományt a fejlődés szolgálatába állítják (Fotó: Pixabay)

A Pannon Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem alkotta konzorcium a csúcstechnológiákra épülő növénytudományi tudás- és szolgáltatóközpont fejlesztését célzó projektet az Európai Unió és a magyar kormány több mint 900 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásából finanszírozta.

6 évig tartott a fejlesztés

A még 2016-ban kezdődött, most lezárult beruházás célja a 21. század tudományos követelményeinek megfelelő komplex infrastrukturális háttér megteremtése volt Keszthelyen, a mezőgazdasági ágazat fejlesztési igényeit kiszolgáló növénytudományok területén. A fejlesztések révén a kutatóhely sikerrel csatlakozhat az európai és a tágabb nemzetközi tudományos vérkeringésbe – írták. A projekt részeként a burgonyafajták tárolási kísérleteihez szükséges, ezertonnás burgonyatároló épületet emeltek, klímaházat építettek, amely lehetővé teszi a kísérleti növények speciális ökológiai- és klimatikus viszonyok közötti nevelését, továbbá mintegy 50 laboratóriumi műszert, kutatási-fejlesztési eszközt és berendezést vásároltak. A fejlesztéseket informatikai beruházásokkal egészítették ki.

Kutatás és innováció

A beruházások hozzájárulnak a kertészeti, szántóföldi növénytermesztés, továbbá a növénynemesítés genetikai kutatási igényeinek magas színvonalú kiszolgálásához, és az egyetemi vagy külső kutatócsoportoknak, valamint a fejlesztőcégeknek laboratóriumi műszeres szolgáltatásokat is kínálhatnak. A jobb infrastruktúra lehetővé teszi, hogy az egyetemek több uniós kutatási programban részt vegyenek, az egyetemi hallgatók és kutatók pedig a gyakorlatban sajátíthatják el a legmodernebb kutatóeszközök használatát – ismertették a közleményben.

MTI

Kapcsolódó cikkeink