Növényi alapú termékekkel kiváltható a hús, tojás és tej a fenntarthatóbb jövőért

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 02. 20. 15:39

Egyre többen választanak növényi alapú termékeket a hagyományos élelmiszerek helyett, ami nemcsak egészségügyi, hanem környezeti előnyökkel is jár. A Kifli.hu kínálatában megtalálható több mint 500 növényi helyettesítő forgalma az elmúlt években többször is túlszárnyalta az online áruház átlagos növekedését. A vásárlók kedvencei között szerepel az Alpro, a The Bridge, illetve az Oatly, de a tavalyi évben nagy népszerűségre tett szert a Yutto saját márkás bio növény­ital-család is.

A cikk a Trade magazin 2025/2-3. lapszámában olvasható.

A mandulatej, a zabital vagy a burgonyaalapú ital, nemcsak laktózmentesek, de telített zsírtartalmuk is alacsonyabb, így támogatják a szív- és érrendszer egészségét. A burgonyából készült italok ráadásul kiemelten fenntarthatók.

Az aquafaba, a lenmagpép vagy a sárgaborsó-fehérjéből készült tojáshelyettesítők kiválóan alkalmasak sütéshez és főzéshez, miközben koleszterinmentesek és környezetbarát megoldást kínálnak.

A Beyond, a Garden Gourmet és más húsalternatívák fenntarthatóbbak, mint a hagyományos húsok, miközben magas fehérjetartalmukkal és húséhoz hasonló állagukkal kiváló alternatívát jelentenek.

Az alacsonyabb zsír- és kalóriatartalmú növényi sajtokat gyakran dúsítják B12-vitaminnal és kalciummal. A növényi joghurtok pedig probiotikumokat tartalmaznak, laktózmentesek és könnyebben emészthetők. //

Kapcsolódó cikkeink