Növények extra tápanyagellátását szolgáló, forradalmi rendszert fejlesztenek Magyarországon
Növények extra tápanyagellátását szolgáló rendszert fejleszt a TS Labor Kft. uniós támogatással a Pannónia Medicina Zrt.-vel és a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
Az agrotechnológia fejlődésének egyik legdinamikusabb ágazata a talajmentes növénytermesztési módszerek. Ezek egyike a hidropónia, ahol a növények gyökerei speciális tápoldatba merülve veszik fel a szükséges tápanyagokat. Ezzel a módszerrel lehetőség nyílik számos élelmiszer, takarmány-, és gyógynövényfaj vertikális termesztésére. A precízen kontrollált termesztési körülményeknek köszönhetően a növények hasznosítható beltartalma is javítható, ezzel a termékek minőségét a hagyományos termőföldes módszerek fölé helyezve.
A gyakorlatban azonban a hidropóniás eljárások nem optimalizáltak
A rendszerek fizikai, kémiai és biológiai paramétereinek beállítása összetett kihívást jelent, a növények gyökérzetének tápanyagfelvevő képessége függ a kémhatástól és a hőmérséklettől, ugyanakkor ezek a paraméterek a tápanyagok oldhatóságát is erőteljesen befolyásolják, így a rendszerek kialakítása kompromisszumos megoldásokat igényel. A nanorészecske kolloidokkal történő hidropóniás tápanyagleadás újszerű lehetőséget kínál a módszer optimalizálására, hiszen a részecskék megfelelő felületi stabilizálásának segítségével olyan rendszereket alakítható ki, melyek paraméterei az adott növény igényeihez szabhatók. A kutatók célja a tápoldat-kolloidok fejlesztése mellett a hidropóniás rendszerek növénytámogató ültetőközegeinek fejlesztése annak érdekében, hogy a leghatékonyabban lehessen felhasználni a nanorészecske-kolloid alapú tápoldatokat. A szakemberek olyan újszerű, automatizált és sokoldalú hidropóniás rendszert fejlesztenek, amely a jelenleg használt klasszikus tápoldatos megvalósításoknál jóval hatékonyabban alakítható a növények értéknövelő termesztési igényeihez.
A projektben a hidropóniás módszerrel termesztett növények számára olyan speciális tartósítási eljárást is kidolgoznak, amely megőrzi azok javított beltartalmi értékeit. Az ilyen feladatok ellátására egyre nagyobb teret hódít a fagyasztva szárítás (liofilizálás), amely hatékonyan képes a növények víztartalmát lecsökkenteni a szárazanyag-tartalmukat nagymértékben megkímélve. Olyan növényspecifikus liofilizálási protokollokon dolgoznak, amelyek nyomás és hőmérséklet körülményei alkalmazkodnak a növények antioxidáns vegyületeihez (C-vitamin, glutation, D-vitamin, flavonoidok). A szakemberek kidolgoznak három mikrozöld felhasználásával készülő megnövelt antioxidáns, C- és D-vitamin tartalmú táplálékkiegészítőt is.
A 2025 tavaszáig tartó projekt teljes költsége 887 millió forint, amely 68,27 százalékát fedezi uniós támogatás.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
MBH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: a csapadék jót tett a növények fejlődésének
Az elmúlt napok hűvös időjárása megállította a növények idő előtti,…
Tovább olvasom >További innovációs termékek
Nem füstöltek el a grillsajtok
Bár tavaly a grillsajtok piaca egy kisebb összeomlást élt át,…
Tovább olvasom >Mit mondanak a vásárlók az új kereskedelmi eszközökről?
A Consumer Panel Hungary GfK–YouGov év elején megkérdezte paneltagjait online vásárlási szokásaikról,…
Tovább olvasom >Speciális élelmiszerek toplistája: 1. Diabetikus, 2. Szénhidrátcsökkentett, 3. Laktózmentes
Együnk-e tojást, vagy nem ajánlott? Igyunk-e állati eredetű tejet, vagy…
Tovább olvasom >