November 5-én ünnepelt a szakma

Szerző: trademagazin Dátum: 2006. 11. 20. 08:00

Immár második alkalommal ünnepelte meg november 5-én a szakma az Európai Kereskedelem Napját hazánkban is.Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára köszöntőjében többek között elmondta:
– A magyar kereskedelem már rég megtanulta, hogy nem az állami szabályozás, segítség hajtja a modernizációt, hanem a piac kényszeríti ki. Büszkék vagyunk az elért eredményeire.
Krisán László, a VOSZ-KSZSZ elnöke fontos bejelentést tett:
– Miután úgy érezzük, hogy ez a 8500 milliárd forint éves forgalmat produkáló ágazat nincs értékén kezelve, kezdeményezzük Sólyom László köztársasági elnöknél, hogy november 5-ét minősítse jeles nappá.
Feiner Péter, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke értékelte az eltelt időszakot:
– Megszületett a kereskedelmi törvény, amelynek nem minden pontjával értünk egyet, de kétségtelenül emelte a szakma rangját. Létrehoztunk egy Etikai Kódexet. Ebben többségünk aláírásával tett hitet arról, hogy a szabályok betartásával, tisztességesen kívánunk versengeni a vásárlókét. Két fő célunk a jövőben: tovább emelni a kereskedelem presztízsét, és küzdeni a nem legális módon működő kereskedők ellen.
A Művészetek Palotájában sorra került rendezvényen dr. Peter Bernert, az EuroCommerce alelnöke is jelen volt. A világ legnagyobb kereskedelmi szervezetének vezető tisztségviselője arról beszélt, mit köszönhet Európa gazdasága a kereskedelemnek:
– Kényelmet, jólétet adunk az embereknek, a választás szabadságát árakban, termékekben. Segítünk az infláció alacsonyan tartásában, és mi fizetjük be a legtöbb adót. Mi tettük a legtöbbet azért az unióban, hogy a nemzetgazdaságok lakosainak ne kerüljön semmibe az euróra átállás.
Az eseményen adták át több más elismerés mellett a szakma legrangosabb kitüntetését, a Klauzál-díjakat. Ebben az évben Saltzer Kornél, a SPAR Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Belovai Csaba, a Zwack Unicum Nyrt. kereskedelmi igazgatója, és Zsombor Tibor, a Metro Holding Hungary Kft. értékesítési igazgatója részesült ebben a rangos elismerésben.
A rendezvényt kerekasztal-beszélgetés zárta, Kozák Ákos, a GfK Hungária Kft. ügyvezető igazgatójának moderálásában. Ebben többek között szóba került a kereskedelmi oktatás helyzete, a kereskedelem szerepe a nemzetgazdaságban, valamint a közeljövő kilátásai.

Kapcsolódó cikkeink