Nőtt az euróövezet és az EU kiskereskedelmi forgalma

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 06. 07. 11:30

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban az Európai Unióban és az euróövezetben.

EU

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú euróövezetben áprilisban havi szinten 0,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, az Európai Unióban pedig 0,5 százalékkal emelkedett.
Éves összevetésben az euróövezetben 2,5 százalékkal, az EU-ban pedig 3,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban.
Márciushoz képest az euróövezetben 0,4 százalékkal csökkent a nem élelmiszeripari termékek eladása, és 0,6 százalékkal bővült az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma, míg a benzinkutaké 0,8 százalékkal csökkent.
Az EU egészében havi összevetésben a benzinkutak forgalma 0,3 százalékkal csökkent, a nem élelmiszeripari termékeké 0,4 százalékkal bővült, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma 0,6 százalékkal nőtt.
Az uniós tagállamok közül a legnagyobb mértékben az Egyesült Királyságban (+2,8 százalék), Finnországban (+2,0 százalék), valamint Portugáliában és Svédországban (egyaránt +1,5 százalék) nőttek a kiskereskedelmi eladások áprilisban az előző hónappal összevetve. Horvátországban ugyanakkor 2,1 százalékkal, Ausztriában 1,2 százalékkal, Magyarországon pedig 0,8 százalékkal csökkentek a kiskereskedelmi eladások.
Éves összehasonlításban az euróövezetben a nem élelmiszeripari termékek eladása 3,4 százalékkal nőtt, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma pedig 2,1 százalékkal bővült, míg a benzinkutak forgalma 1,6 százalékkal esett vissza.
Az EU 28 tagállamában együttesen a nem élelmiszeripari termékek eladása 4,2 százalékkal, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma 2,6 százalékkal emelkedett, a benzinkutak forgalma pedig 1,1 százalékkal csökkent.
Tavaly áprilishoz képest leginkább Luxemburgban (11,3 százalék), Szlovéniában (10,4 százalék) és Írországban (8,4 százalék) nőtt a kiskereskedelmi forgalom. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink