Nőtt a kereslet a tequilára, a kínálat azonban egyre szűkösebb

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 24. 11:14

Miközben Európa nyitottsága a kedvelt mexikói ital irányába a  pandémia óta fokozatosan növekszik, az agavé készletek korlátozottak, így egyelőre drága a tequila. Sőt, ha ez így folytatódik, még drágább is lesz. A Spanyolországba irányuló export volumene 90 százalékkal ugrott meg tavaly, a franciák 73, a britek 68, a németek pedig 60 százalékkal importáltak többet, mint egy évvel korábban – mutat rá friss cikkében a VG.hu.

Hasít a tequila a covid óta

Az összeurópai térnyerés meghaladja a 23 százalékos globális növekedést. Az említett országokba érkezett export volumene 2021-ben átlagosan 60 százalékkal nőtt. A tequila globális értékesítési volumene 15 százalékkal nőtt 2022 második felében, messze meghaladva a teljes szeszesital-értékesítés 3 százalékos emelkedését. A mexikói tequila a nettó árbevétel 11 százalékát tette ki, a Don Julio 26, a Casamigos pedig 29 százalékkal nőtt – közölte a Diageo likőróriás januárban a VG.hu információi szerint.

Az európai fogyasztók decemberben közel 16 százalékkal fizettek többet ezért az alkoholért, mint egy évvel korábban, míg a whisky ára 6, a vodkáé 5 százalékkal emelkedett, a gin ára pedig változatlan maradt a NielsenIQ adatai szerint. A helyzethez hozzájárult, hogy a kiváló minőségű, csakis agávéból készült tequilából kevesebbet tudtak importálni Európába a Covid–19 miatti ellátási lánc káoszában. Ráadásul az öreg kontinensen sokkal kevesebb tequila márka van, mint az Egyesült Államokban, ahol a piac érettebb és versenyképesebb, hetente jelennek meg új termékek. A kevesebb szereplő miatt az árak is magasabbak, az európai forgalmazók ügyesen kihasználják a helyzetet, hangsúlyozzák a minőséget, az exkluzivitást, az ital prémium voltát.

A megugró igények nyomán hiány keletkezett az egyik legnagyobb agavé termesztő régióba, a mexikói Jalisco tartományban.  Az elmúlt 20 év során átlagosan 5–7 pesóba került egy kiló alapanyag, ám 2022 végére már 31 pesót kértek érte – a Bernstein adatai szerint. A tanácsadó cég egyébként az idei év végére már 28 pesóval számol. A kereslet és a kínálat persze egyensúlyra törekszik, ám időbe telik míg ez beáll, az agavé cserjéből az ültetéstől számított hét év múlva lehet kinyerni a tequila alapanyagát.

Címkék: , , ,

Kapcsolódó cikkeink