Nőnek az elvárások, de az árak is a konzerveknél

Szerző: Szalai László Dátum: 2021. 11. 02. 09:34

A mennyiségtől újra a minőség felé mozdulnak a konzervek vásárlói a hektikus tavalyi év után. A kísérletezőkedv nőtt a konyhákban, ám közben az egészségesebb táplálkozás iránti igény is, meghatározva a cégek innovációs törekvéseit. Nagy kérdés azonban, hogy hol végződik a prémium, és hol kezdődik a luxus – az átlagárszint emelkedése ugyanis elkerülhetetlen.

Szerző: Szalai László

A tavalyi pánikvásárlás elmúltával 2020 őszétől a zöldségkonzervek kiskereskedelmi eladása nagyjából visszaállt a 2019-es szintre. Ami szerencsére szintén folytatódott az előző évből – a piaci szereplők egyöntetű véleménye szerint–, az a minőségi termékek iránti kereslet lassú erősödése.

Szirbek András-Bonduelle

Szirbek András
marketingigazgató
Bonduelle Central
Europe

A 2019-ig jellemző piaci tendenciákat azonban kissé megváltoztatta a COVID, hívja fel a figyelmet Szirbek András, a Bonduelle Central Europe Kft. kiskereskedelmi marketing- és értékesítési igazgatója:

– A klasszikus alaptermékek – mint a csemegekukorica és a zöldborsó – iránti igény megnövekedett, ami komoly nehézségeket okozott az ellátásban, mert a zöldborsó mennyisége nagyon ki van téve az adott szezon időjárásának – mondja. – Az olyan kényelmi termékekre is hatással volt ez az időszak, mint a szószos babok, amelyek már készételnek minősülnek, ez a termékcsalád már régóta nagyon népszerű.

A pandémia hatására a csökkenő hipermarketek is magukra találtak, de ez csak egy átmeneti állapot volt, jegyzi meg Szirbek András. Immár újra a diszkontok határozzák meg a piaci tendenciákat. Az online kereskedelem erősödésében viszont a zöldségkonzerv is nagy szerepet kap.

Nagyobban gondolkoznak

Berényi László-Globus

Berényi László
értékesítési igazgató
Globus

Ha a márkázott termékeket tekintjük, esetükben a kényelmi boltok és a hipermarketek súlya erősödik, állapítja meg Berényi László, a Globus Konzervipari Zrt. értékesítési igazgatója, aki hozzáfűzi:

– A kategóriában a promóciós részarány még mindig magas, de a normál áras értékesítés emelkedése is tapasztalható. Továbbra is erős pozícióik vannak a saját márkás termékeknek, ők ma már megszokott részei a kategóriának.

Péchy Melinda, Foltin Globe

Péchy Melinda
key account manager
Foltin Globe

Péchy Melinda, a Foltin Globe Kft. key account managere a hosszú minőségmegőrzési időt, a kényelmes tárolást és a könnyű felhasználhatóságot tartja a konzervek három olyan jellemzőjének, amelyek felhalmozásukra késztetik a vásárlókat vész esetén.

– A könnyű és gyors elkészíthetőség szempontjából a zöldségkonzervek nagy sikernek örvendenek – mondja Péchy Melinda. – Az alap ízválasztékon felül szívesen kísérleteznek a fogyasztók különlegesebb fűszerezésű, ízesítésű termékekkel is. A kényszerű otthonlét erre kiváló alkalmat nyújtott. Könnyebben próbáltak ki olyan termékeket, amelyeket addig nem használtak: például babmixet, csicseriborsó konzervet. Ilyen időszakban bátrabban nyúlnak a nagyobb, családi kiszerelésekhez is, amihez a home office jelentősen hozzájárul.

Úgy tapasztalják, hogy az alaptermékek mellett (bab, borsó, kukorica) folyamatosan bővül a kereslet a mediterrán régió gyümölcsei (őszibarack, ananász, ezekből készült gyümölcskoktélok) iránt, így ezeknek a termékeknek az elérhetőségére is fókuszálnak.

Luxus lesz?

Ádám Attil,a, GA Food

Ádám Attila
kereskedelmi igazgató
GA FOOD

Bár a piaci szereplők nem számolnak terveikben olyan hektikus értékesítési hullámokkal, mint 2020 tavaszán volt, ez azonban nem jelenti azt, hogy gyártási oldalról minden rendben lenne.

– Nőttek a gyártóknál a munkabérköltségek az olyan termékek begyűjtésénél, ahol az olcsóbb napszámosok nem tudtak, vagy még most sem tudnak utazni és részt venni a betakarításoknál. Plusz költség jelentkezett a gyártásokban a magasabb higiéniai és megelőző intézkedések miatt is. Így az alapanyagárak rendre nőnek – sorolja a nehézségeket Ádám Attila, a GA FOOD Kft. kereskedelmi igazgatója. – Másrészt a konzervdobozok előállítási költségeit nagyban érinti a fém árának emelkedése. A távol-keleti termékekre pedig a konténerhiányból adódó drágulás hat ki nagyon. Idén eljutottunk oda, hogy a konténerfuvar már drágább, mint maga a termék, amit utaztatunk benne. Ha ez így folytatódik, azzal egyes hal- és gyümölcskonzervek fogyasztói ára elérhet majd nagyon hamar egy olyan szintet, amit a magyar fogyasztó már nem tud tolerálni és kifizetni – luxuskiadássá válhatnak egyes háztartásoknak.

A GA FOOD által forgalmazott Franz Josef Kaiser prémium konzervcsalád eladásai folyamatosan emelkednek, ami annak jele, hogy láthatóan visszatért a minőségi termékek iránti fogyasztói kereslet, jegyzi meg a kereskedelmi igazgató, aki a marketinggel kapcsolatban így nyilatkozik:

– Csak social médiában hirdetünk a COVID óta, és nem csalódtunk. Olcsóbb, gyorsabb és hatékonyabb, mint a korábbi TV-reklámok. Követőink és a pozitív visszajelzések száma a sikeres posztoknak és a hozzáértésükkel, illetve munkájukkal mindenben minket segítő marketingügynökségünknek is köszönhető.

A konzervpiac további fejlődéséhez fontos kulcs lehet a fogyasztói edukáció

Missziójuk a növényi alapú táplálkozás

A Bonduelle missziója, hogy a népszerűsítse az elmozdulást a növényi alapú táplálkozás felé, amely mögött komoly és növekvő fogyasztói igény áll.

– A hagyományos zöldségek mellett fókuszba kerültek a hüvelyes termékek, amelyeknek a fogyasztása dinamikusan növekszik, és még nagy potenciál van bennük – hangsúlyozza Szirbek András. – Ezentúl azonban olyan megoldásokat kell nyújtani a fogyasztóknak, amelyek könnyen elérhetőek és egyszerűen elkészíthető készételek vagy kész köretek. Itt már nagy szerepet játszanak a gabonafélék és a magvak, amelyek a zöldségekkel keverve teljes értékű alternatívát nyújtanak. A Bonduelle egy ilyen készételcsaládot vezet be 2021 őszén a magyar piacra is.

A Bonduelle legismertebb és legnépszerűbb terméke a csemegekukorica. Az elmúlt években a cég minden kukoricaterméke növényvédőszermaradvány-mentes lett, tavaly ősszel pedig egy új Gold Prémium csemegekukoricát vezettek be nagy sikerrel, amely a legjobb magyar termőterületről származó, legédesebb kukoricájuk. További újdonságokra számíthatunk tőlük a hüvelyesek terén is, a különböző babok mellett az egyre népszerűbb csicseriborsó és lencse kategóriában.

– A kommunikációnkban egyszerre fontos az edukáció és az inspiráció – jelzi Szirbek András. – A hagyományos csatornák (TV, sajtó, kültér és a bolti eszközök) mellett nagy figyelmet fordítunk a digitális csatornákra, ahol a saját felületeinken túl ismert influencerekkel is együtt dolgozunk. Az edukáció is kiemelt fontosságú terület, vezető zöldségfeldolgozóként kötelességünk az egészséges étkezés és a zöldségfogyasztás népszerűsítése, a társadalmi felelősségvállalás.

Adalékok nélkül

A Globus 2020-ban és 2021 első felében is jelentős fejlődést ért el a hazai piacon, tudjuk meg Berényi Lászlótól. A fejlődés fő tényezői a megfelelő kereskedelmi politika, a folyamatos márkatámogatás és a választékbővítés voltak.

– Termékfejlesztéseink során minden esetben a minőségi, a fogyasztók számára kényelmi megoldásokat kínáló termékek, innovációk jelentenek stratégiai irányt – mondja a Globus Konzervipari Zrt. értékesítési igazgatója. – A konzervpiac további fejlődéséhez fontos kulcs lehet a fogyasztói edukáció, szeretnénk, ha minden fogyasztó tudná, hogy zöldségkonzervjeink tartósítószer nélkül készülnek.

A cég az idei évben egy, a kategóriában egyedülálló termékcsoportot kíván bevezetni a piacra. Az új Globus Vital termékcsalád jellegzetessége, hogy a minőségi zöldségkonzervek csak a szükséges víz hozzáadásával készülnek, minden adalékanyag, só és cukor nélkül, egyedi, vonzó designnal párosulva.

A Globus év végéig intenzív reklámkampányokat szervez. Az online tér mellett outdoor és print hirdetésekkel is készülnek, új Globus Vital termékcsaládjuk bevezetését pedig külön egyedi nyereményjátékkal támogatják. A kategória impulzivitása miatt egyre inkább erősítik az eladáshelyi aktivitásaikat is.

Újdonságok a palettán

A Foltin Globe-nál a termékek állnak a fókuszban – mindig a lehető legjobb, legkiegyensúlyozottabb minőséget igyekeznek biztosítani partnereiknek és a fogyasztóiknak.

– Standard termékeink, amelyek minden körülmények között népszerűségnek örvendenek: a Fruppy babkonzerv, a Top Fruits paradicsomkonzerv, illetve a Losos halkonzervek. Gyümölcskonzerv területén a Top Fruits őszibarack, ananász és vegyes gyümölcskoktélok szerepelnek előkelő helyen – sorolja Péchy Melinda. – Újdonság a palettánkon például a cseresznyebefőtt és a sárgahüvelyű vajbab. A mai kor szellemének megfelelően az oly népszerű social media felületén érjük el hatékonyan fogyasztóinkat. Kereskedelmi partnereinkkel árubemutatókon, ankétokon veszünk részt. Ezen túl internetes – illetve print media általi akciós kiadványokon keresztül szólítjuk meg a fogyasztókat.

Dinamikusabb arculattal

Takácsné Rácz Zsuzsanna-DelPierre

Takácsné Rácz
Zsuzsanna
kereskedelmi igazgató
Del Pierre

A Twist tonhaltermékeket forgalmazó Del Pierre Kft., amely az elmúlt évek növekedését főként a kiemelkedően magas minőségű termékeinek köszönheti, folyamatosan figyeli a nemzetközi trendeket, és igyekszik a hazai kínálatá­ban ezeket megjeleníteni.

– Fontos számunkra a tudatosság, mind az egészséges táplálkozás, mind a csomagolás tekintetében – emeli ki Takácsné Rácz Zsuzsanna, a Del Pierre Kft. kereskedelmi igazgatója. – Folyamatosan bővítjük a szortimentünket a vásárlói igények tükrében, idén szeretnénk több új termékkel is megjelenni a piacon, mind kiszerelés, mind ízesítés tekintetében.

Tavaly jelentek meg a piacon Twist lazac steak natúr lében 3×80 g-os termékükkel, illetve a Twist Patékkal két ízesítésben.

– Mindkét termék bevezetése nagyon sikeresnek bizonyult, de további újdonságokkal készülünk még az idei évben – árulja el Takácsné Rácz Zsuzsanna. – Sokirányú fejlesztéseket tervezünk. Törekszünk az egyediségre is, hogy kiszerelésben, minőségben különbözzünk a konkurens termékektől.

A Twist márkaépítése folytatódik. Az alap ízesítésű tonhalkonzervek csomagolását megújították: az arculat dinamikusabbá vált, illetve hangsúlyosabb lett az ízesítések megjelenítése.

– Az őszi szezonban imidzs- és promóciós kampányokkal egyaránt jelentkezünk – vetíti előre a kereskedelmi igazgató. – A POS-megjelenésekre továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk. A digitális térben Twist márkánkkal már régóta jelen vagyunk, az ismert social felületeken folyamatosan kommunikálunk a követőinkkel.

Vevők az új kategóriákra

Az Import Trade Hungary Kft. a hazai piacon elsősorban a prémium szegmensben erősít.

– A tapasztalatunk az, hogy a vásárlók egy igen jelentős hányada igényli a jó minőséget, figyelnek az egészségükre és figyelmesen megnézik az összetevők listáját – mondja Gurdon András, az Import-Trade Hungary Kft. kereskedelmi igazgatója. – Több olyan új kategóriát kezdtünk el az elmúlt évben forgalmazni, amelyre a magyar piac korábban nem volt vevő. Ausztriából a Wenger mustárt, amely már a Monarchia idejében is létezett. A Waldkauz német gombákat, amelyek a champion gombák egyeduralmát törik meg olyan különlegességekkel, mint a rókagomba, vargánya, shitake és mix gombák. Óriásit fejlődött az Auga BIO leves kategóriánk, amit egyértelműen a COVID miatti bezártság és home office erősített fel. Több hálózat is látta bennük a lehetőséget és be is listázta. A korábbi prémium brandjeink közül a Mediterranico dzsem különlegességek és az igazán trendi BBQUE grill szószok voltak a nyertesek.

A COVID az Import Trade Hungary Kft. életében is megerősítette az „óvatossági faktort”, fogalmaz Gurdon András. Emiatt marketingköltéseiket mérsékelték, és az így felszabadult lehetőségeiket inkább az akciós árakba forgatták.

– Az összes partnerünk minden egyes akciós ajánlat bekérőjére adtunk választ, amit ők a korábbi évekhez képest több akcióval hálálták meg – árulja el a kereskedelmi igazgató. //

 

Jobban teljesített a tonhal-, mint a zöldségkonzerv

NielsenIQ logo

Zöldségkonzervek

VörösmartyHorváth Zsófia - Nielsen-nielsen

Vörösmarty-Horváth Zsófia
client consultant
Nielsen Piackutató

A zöldségkonzervek piaca 2020. június és 2021. május között megközelítette a 17 és fél milliárd forintot, mely 3%-os piacbővülést jelent az ezt megelőző, azonos időszakhoz képest. A NielsenIQ mennyiségben azonban 7%-os visszaesést regisztrált a periódusok között, 26 ezer tonnáról 24 ezer tonnára csökkent a kategória eladása.

A vizsgált 12 hónapban a 401 és 2500 négyzetméter közötti üzletekben realizálódott a zöldségkonzervek forintban mért forgalmának 46%-a, a 2500 négyzetmétert meghaladó boltokra az eladás csaknem egynegyede, a legfeljebb 200 négyzetméter alapterületűekre pedig a 23%-a jutott.

A kereskedői márkás termékek értékbeli piacrésze közel 55%-os, mennyiségben pedig a kategória közel kétharmadát teszik ki. Értékben mintegy 5%-os bővülést mutattak az időszakok között, volumenben azonban ugyanekkora mértékű a visszaesés. A gyártói márkák a piaci trendekhez viszonyítva alulteljesítettek: értékben mindössze 2%-kal tudtak növekedni, mennyiségben pedig 11%-kal csökkent az eladásuk.

Kiszerelést tekintve az élen a 301 és 350 gramm közötti konzervek állnak, az értékbeli forgalom egyharmadát teszik ki. Őket követik a 351 és 400 gramm közöttiek – a piac egynegyede az övék–, majd egyötödös piacrésszel pedig a fél kilogrammot meghaladó termékek.

Az elmúlt időszakban a zöldségkonzervek piacát egyértelműen a kukorica dominálta, 2%-os értékbeli bővüléssel a kategória értékbeli eladásának közel egyharmadát teszi ki. Csaknem azonos fontossággal rendelkezik a gomba és a vörösbab, előbbi 12%-os, utóbbi pedig 11%-os részesedést tudhat magáénak.

Tonhalkonzervek

2020. június és 2021. május között mintegy 10 milliárd forintos forgalmat ért el a tonhalkonzerv kategória bolti eladása, ezzel közel 4%-os gyarapodást mutatott az azt megelőző időszakkal összevetve. Mennyiségben mérve 2500 tonna fogyott belőle, ez összességében 2%-os bővülést jelentett.

Csatornafontosságot megvizsgálva elmondható, a 401 és 2500 négyzetméter közötti üzletek állnak az értékesítések élén, a forgalom több mint háromötöde ezekben koncentrálódik. Emellett a 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű egységeket fontos kiemelni, náluk zajlott az értékbeli eladások egynegyede a vizsgált időszakban.

A saját márkás tonhaltermékek 17%-kal tudtak növekedni forintban és kilogrammban is az időszakokat összevetve. Az előző periódushoz képest 3 százalékponttal nőtt piacrészük, így már az értékbeli forgalom 30%-át teszik ki. Velük ellentétben a gyártói márkák értékben és mennyiségben is visszaesést mutattak: forintban mérve 1, mennyiségben pedig 7 százalékkal csökkent eladásuk egyik időszakról a másikra.

A NielsenIQ kiskereskedelmi indexe szerint az olívaolajos tonhalkonzervek állnak az élen. Eladásuk a piac értékbeli forgalmának 36%-át is meghaladja, őket követik 24%-os piacrésszel a növényi olajos termékek, további egyötödöt pedig a tonhalsaláták hasítanak ki a piacból.

A kiszerelések közül a 100 gramm alatti és a 101–200 grammos termékek a legjelentősebbek. Előbbi 46%-os piacrésszel rendelkezik, míg utóbbi a piac forintban mért eladásának csaknem felét jelenti. //

Kapcsolódó cikkeink