Nem kerül sor kenyértörésre
A Magyar Élelmiszerkönyv félévvel ezelőtti változása nyár elején, hat hónapnyi felkészülési időszak után lépett életbe. Vélhetően szakmai körökben nem aratott egyértelmű elismerést, avagy nem várták túlságosan. A változások ugyanis az egyre dúsabb fantázianevű kenyerek között tesznek rendet: a vásárló azt kapja, ami a kenyér elnevezésre utal, nem 5 százalék lesz az adott alapanyagból a kenyérben, hanem 60, avagy még ennél is több –vagyis a drágább alapanyagok részaránya növekszik meg jelentősen.
A következő kérdés nyilvánvalóan arra vonatkozna, hogy akkor ettől az időponttól kezdve növekszik majd egyes kenyérfajták ára? A Pékszövetség azonban éppen ellenkezőjét állítja: az élelmiszeripari előírások változása nem hozza magával a drágulást.
De miért nem? Hiszen eddig a kenyérsütéshez szükséges alapanyagok, vagy éppen szolgáltatások, mint például az energia árának növekedése, mindig dráguláshoz vezetett. Ugyancsak ki kell, vagy ki kellett volna hatnia a minimálbérek emelésének a kenyér árára. Hiszen ez – de talán még ennél is nagyobb mértékben az elvárt bérminimum emelkedése – a kis és közepes, néhány alkalmazottal dolgozó cégek esetében rendkívüli módon megdrágította az élőmunka költségét.
Első ránézésre úgy tűnik, nem egyértelmű, hogy az egyik drágulása a másik árának emelkedését hozza magával. Ha ez a jelenség hosszabb távon is tartós marad, akkor kétféle következtetést vonhatunk le mindebből: vagy nincs szoros ok-okozati összefüggés a tényezők között, vagy olyan jelentős nyereséget tartalmaz jelenleg is az ár, hogy az összetevők arányában bekövetkezett változást is képes finanszírozni.
Ugyanakkor a pékszakma rendelkezik a leginkább aktív érdekképviseleti szervezettel, akik minden egyes alkalommal felhívják a törvényhozók figyelmét az alapvető élelmiszernek számító kenyér árának fontosságára, a társadalmi érzékenységre, az életszínvonalra gyakorolt hatására is.
Ennek köszönhető, hogy az élelmiszerek áfájának csökkenésekor már az év elején szóba jött a kenyér áfájának jelentős mérséklése is. Ennek fényében azonban zavarba ejtő az, ami most történik, hiszen az ár forgalmi adótartalmának csökkentése a törvényhozók elképzelése szerint egy az egyben tükröződik az árakban is. Erre inkább ellenpéldát lehetett látni, de a kenyér esetében nem kizárt, hogy folytatódik ez a tendencia: a csökkenés után nem, vagy nem az elvárt mértékben mérséklődik a kenyér ára, vagyis a jövedelemtulajdonosok között átrendeződik a bevétel, az államkincstár helyett a pékségekben landol az áfa, mert beépül az árba.
Végeredményben tehát akármi történik az előállítás során, drágul vagy csökken az összetevők ára, a rárakódó költségek mértéke, az ár nagyjából azonos marad. //
Kapcsolódó cikkeink
Szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó szabályok – új fogalom is bekerül a rendeletbe
Újabb, a hazai élelmiszerszabályozást érintő módosítási tervezet jelent meg: az…
Tovább olvasom >A múlt ízei a jövő egészsége
A Magyar Pékszövetség által április elején 14. alkalommal kiírt szakmai…
Tovább olvasom >A Magyar Pékszövetség XIV. Szent István napi Kenyérverseny felhívása
A Magyar Pékszövetség 2025-ben is meghirdette az ország egyik legrangosabb…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >