Nő a kakaó ára, csökken a termelt mennyiség
Komoly veszélyt jelentenek a nyugat-afrikai kisgazdálkodókra a kakaó árának ciklusos változásai, ám az édességipar új beruházásokkal igyekszik a termelést hosszú távon hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tenni – derül ki a PricewaterhouseCoopers (PwC) és a GeoTraceability természeti erőforrás-kutató cég közös elemzéséből.
A felmérésnek az MTI-hez kedden eljuttatott összegzése szerint a tavalyi átlagos árfolyamnál 30 százalékkal magasabb szeptemberi kakaóárak előre jelezték, hogy a kakaóbabtermés bizonytalanságai miatt a piac még inkább hajlamos lehet az instabilitásra. Félő, hogy az ebolajárvány terjedése Elefántcsontpart és Ghána felé hatással lehet az árakra, mivel e két ország adja a világ kakaó termelésének 60 százalékát.
A kakaó ára a következő néhány évben tovább emelkedhet, mivel az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában, Európában és Ázsiában folyamatosan nő a csokoládétermékek és a kakaó iránti kereslet, és emiatt a fő termelőknél újabb kínálati korlátok alakulnak ki. Hozzávetőleg 2000 óta érezhető a kakaóárfolyamok alakulásában spekulatív befektetések hatása is, ám közép- és hosszú távon inkább a keresleti és kínálati oldal határozhatja meg az ártrendeket.
Ha a magasabb árak új kakaóültetvényekbe történő beruházásokat ösztönöznek, a 2020-as években újabb áresés várható, ahogyan az 1980-as években is történt az 1970-es évek árrobbanását követően. A politikai döntéshozók és az édesipari vállalatok számára kihívás lesz a hirtelen áringadozások hatásait kiegyenlíteni, ugyanis ezek sokat ártanak a kistermelőknek.
Afrikából származik a világ kakaótermésének 70 százaléka, Afrikán kívül pedig Indonézia a legnagyobb kakaótermelő. A világ kakaótermésének 90 százalékát kis családi gazdaságok állítják elő; közel 20 millió kisbirtokos és agrárdolgozó megélhetése függ közvetlenül a kakaótól.
Matthieu Guemas, a természeti erőforrások feltérképezésére és nyomon követésére használt technikai megoldásokat kínáló GeoTraceability képviselője rámutatott: a termelés fellendítését célzó fenntarthatósági és támogató programokba fektetett óriási beruházások révén a kakaóipar komoly erőfeszítéseket tesz, hogy a jövőbeli kakaóhiányt elkerülje. Az olyan beruházások, mint a gazdák képzése vagy a fenntarthatósági felárak alkalmazása három éve még ritkán, jelenleg azonban már egyre gyakrabban jelennek meg Nyugat-Afrikában.
A GeoTraceability a PwC megbízásából eddig 83 000 gazdától és 114 000 hektárnyi termőföldről gyűjtött adatokat Ghána, Nigéria, Ecuador, Peru és Indonézia kakaótermelő vidékein. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Mesterséges intelligenciával küzd a brit Co-op 40 millió fontnyi vesztesége ellen
A brit Co-op szupermarketlánc mesterséges intelligenciát (AI) alkalmaz a tolvajok…
Tovább olvasom >Íz és minőség nélkül nem maradnak versenyben a növényi alapú márkák
Ian Hepburn, a Flora Food Group marketingigazgatója figyelmeztetett: a növényi…
Tovább olvasom >Elmarad a Kroger és az Albertsons egyesülése
Az Albertsons bejelentette, hogy felbontja a Krogerrel kötött, 25 milliárd…
Tovább olvasom >