Nincs több akciós nagy kiszerelésű hústermék Svájcban
A Szövetségi Tanács Svájcban hivatalosan felszólította a szupermarketeket, hogy az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében hagyjanak fel az akciós hús multipackok árusításával.
Bár a multipack kényelmes megoldást jelenthet a nagycsaládosok számára, arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy többet vásároljanak, még akkor is, ha valójában nincs rá szükségük.
Az intézkedés azért éppen a húsra irányul, mert Svájc egészségügyi és környezetvédelmi előnyökre is szeretne szert tenni a termelés és a húsfogyasztással csökkentésével.
A marhaszelet előállításának folyamata a tenyésztéstől kezdve a szupermarketek polcaira kerülésig lényegesen nagyobb környezeti terhelést jelent, mint például a burgonya előállítása. A rendelkezésre álló adatok szerint egy kilogramm steak előállítása 99,48 kilogramm CO2 kibocsátásával jár, míg ugyanennyi burgonya előállítása 0,46 kilogramm CO2 kibocsátásával.
A Szövetségi Tanács által megfogalmazott és a nagy svájci szupermarketek által aláírt akcióterv első lépése nemcsak a nagy mennyiségekre vonatkozó árengedmények elkerülésére szólít fel, hanem arra is, hogy az el nem adott húst még a lejárat előtt lefagyasszák, és később adományozzák. Amennyiben a szupermarketek a Szövetségi Tanács által javasolt célkitűzések megvalósításában nem működnek közre, a kormány fenntartja a jogot további intézkedések meghozatalára.
Svájcban évente 2,8 millió élelmiszer kerül a szemétbe, és a szövetségi kormány 2030-ig a felére mérsékelné az élelmiszer-pazarlást.
Kapcsolódó cikkeink
Kampány a húsfogyasztás fenntarthatóságáról
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Kiemelt figyelmet fordít az Agrárminisztérium a magyar szöcskeegér védelmére
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Az Európai Parlament új, szigorúbb meghatározást fogadott el a hús definíciójára
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Láthatatlan kockázat a láncban – Mikroműanyagok az élelmiszeriparban
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Augusztusban négyhavi csúcsára ért fel a GKI konjunktúraindexe
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Euromonitor: kényelemre, önkifejezésre és jóllétre vágyik a jövő fogyasztója
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
