Uniós pályázat indul a közösségi internet-hozzáférési pontok fejlesztésére

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 05. 09. 11:20

Ötmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg kiemelt pályázati felhívás a közösségi internet-hozzáférési pontok fejlesztésére a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív (GINOP) program keretében.

internet

Az eMagyarország Pontok hálózata, illetve az ott tevékenykedő volt és jelenlegi eTanácsadók csoportja ideális alapot biztosít a digitális készség-fejlesztési programoknak, és a hálózat a stratégiai elképzelések szerint a jövőben is fontos szerepet játszik a digitális készség-fejlesztést célzó programokban – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfői közleményében.

A tárca szerint az eMagyarország Program továbbfejlesztése mellett szól, hogy a nemzetközi tapasztalatok alapján a digitális írástudás terjesztésére elsősorban a helyi beágyazottságú, ugyanakkor országosan koordinált, esetenként piaci szereplőket is bevonó tömeges képzési programok a leginkább eredményesek.

A pályázati felhívás célja az eMagyarország Centrum, az eMagyarország Pontok és az ott dolgozó eTanácsadók eddiginél aktívabb és szélesebb körű szerepvállalásához szükséges erőforrások – infrastruktúra, szolgáltatások, szakemberek, koordináció és menedzsment, finanszírozás – biztosítása.

Az infokommunikációs készségek tudatos, államilag koordinált és támogatott fejlesztése a lakosság, a vállalkozások és az államigazgatás szintjén egyaránt pozitív versenyképességi és foglalkoztatási hatású, hozzájárul a makrogazdasági növekedéshez és az esélyegyenlőség erősítéséhez – idézi a közlemény Rákossy Balázst, az NGM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárát.

A tájékoztatás szerint a digitális felhasználók számának bővülése ösztönzően hat a további fejlesztésekre, illetve az infokommunikációs szektor vállalkozásainak fejlődésére, az elektronikus szolgáltatások nagyobb arányú igénybe vétele elősegíti a hatékony állam kialakítását és a bürokrácia csökkentését. A fenntartható fejlődést célzó programok sikerességét növeli, ha a lakosság mind nagyobb arányban képes igénybe venni azokat a digitális szolgáltatásokat, amelyek csökkentik az energiafelhasználást és a környezetterhelést – áll a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink