NGM: a bérnövekedésnek köszönhető a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 08. 23. 11:30

A bérnövekedésnek köszönhető a kiskereskedelmi forgalom növekedése, a bővülés pedig várhatóan a következő hónapokban is fennmaradhat – mondta Marczinkó Zoltán István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Hangsúlyozta, hogy mind a májusi, mind a júniusi forgalom az átlagot meghaladóan járult hozzá a növekedéshez, a bővülés mértéke jelentősen, csaknem a duplájával haladja meg az Európai Unió országainak átlagát.
Kiemelkedően nőtt a nem élelmiszerjellegű termékek, a háztartási nagygépek, berendezések, elektronikai eszközök forgalma – tette hozzá. Az élelmiszerforgalom kisebb mértékben emelkedett, de ez nagyobb részt tesz ki az a teljes volumenből – mondta a helyettes államtitkár.
Szerdai közleményében az NGM kiemelte, Magyarországon 2010 januárja óta 22,7 százalékkal, 2014 elejétől pedig 19,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi ágazat teljesítménye. Az utóbbi két hónapban tapasztalt lendületes növekedés a háztartások fogyasztásának további emelkedését vetíti előre, a novemberben megkötött bérmegállapodás a bérek emelkedésén keresztül – az áfacsökkentésekhez hasonlóan – tovább serkentheti a fogyasztást és a GDP bővülését is – írták. (MTI)


 

Kapcsolódó cikkeink