NGM: az európai átlag felett bővült a magyar kiskereskedelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 27. 11:50

A magyar kiskereskedelmi forgalom növekedése áprilisban a negyedik legnagyobb volt az Európai Unióban, jelentősen meghaladta a 2,4 százalékos uniós átlagot – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva.

bolt-polc

A KSH legfrissebb közlése szerint áprilisban a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a naptárhatástól megtisztítva 6,7 százalékos volt a növekedés. A forgalom bővülése áprilisban már 34. hónapja, 2013 közepétől megszakítás nélkül tart.
Kiemelték: a nem élelmiszer-kiskereskedelemben az áprilisban elért 11,3 százalékos növekedéssel tovább folytatódott a közel három éve tartó bővülés. Mindez főként a csomagküldő szolgálatok forgalmának jelentős, 31 százalékos emelkedésének köszönhető.
Emlékeztetnek, hogy a háztartások fogyasztási kiadásai 2003 óta nem látott mértékben, 5 százalékkal bővültek, ami a tárca szerint azt mutatja, hogy visszatért a családok vásárlási kedve és pozitívabban ítélik meg jövedelmi kilátásaikat.
Az NGM várakozásai szerint idén tovább gyorsulhat a kiskereskedelem bővülése, és ezzel párhuzamosan a háztartások fogyasztásának növekedése. A folyamat hátterében egyebek mellett az áll, hogy az alacsony inflációs környezet növeli a bérek reálértékét, valamint a kedvező munkaerő-piaci folyamatokkal összhangban tovább javul a családok jövedelmi helyzete. (MTI)

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink