NGM: az ECE még nem kérte plázastop alóli felmentését

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 23. 12:15

Az Óbudán több mint 140 ezer négyzetméteres pláza megépítését tervező ECE még nem kérelmezett felmentést a plázastop alól – válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI kérdésére.

Az Urbanista blog a napokban arról számolt be, hogy Európa egyik legnagyobb plázafejlesztője és üzemeltetője, az ECE egy ötszintes, plusz két térszint alatti multifunkcionális kereskedelmi és szolgáltató központot építene. A portál szerint a létesítmény bruttó szintterülete összesen 140.287 négyzetméter lesz.

A Magyarországon január elsejétől 2014. december 31-ig hatályos általános építési tilalom a 300 négyzetméter feletti kereskedelmi építményekre vonatkozik, ez alól a nemzetgazdasági miniszter adhat felmentést.

Az NGM ismertette: a plázastop alóli kérelmek ügyintézési határidejére a közigazgatási hatósági eljárás általános szabályairól szóló törvény vonatkozik, amely a hiánypótlási időt 8 napban, az ügyintézési határidőt 30 napban határozza meg, amely indokolt esetben újabb 30 nappal meghosszabbítható.

Puskás Péter (Fidesz-KDNP) Óbuda alpolgármestere csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Szentendrei út és a Filatorigát HÉV-megálló közötti részen tervezett bevásárlóközponton kívül felújítják az utakat és közműveket, növelik a zöldfelületek arányát. Főként ipari funkciókat ellátó építmények vannak az érintett területen, amelynek a jövőben “modern, attraktív és környezetbarát arculatot” szeretnének adni. Az ott megépítendő, városképbe illő épület ügyfélszolgálati irodai, szórakoztató és kiskereskedelmi funkciót foglalna magában – jelezte az alpolgármester.

Az érintett terület egy része önkormányzati tulajdon volt, amelyhez 2010 elején nyilvános pályázat útján jutott az ingatlanfejlesztő.

Az ECE Budapest 1996 óta végzi tevékenységét Magyarországon. Az Árkád Örs vezér tere (2002), az Árkád Pécs (2004), az Árkád Győr (2006) és a Fórum Debrecen (2008) bevásárlóközpontok üzemeltetéséért felelős. Tavaly októberben pedig a cég megkezdte
Budapesten az Örs vezér téren az Árkád II. bevásárlóközpont építését. A német Otto család tulajdonában lévő ECE finanszírozó partnere a 80 millió eurós beruházásban a Deutsche Bank lesz.

A tervek szerint 2013-ra elkészülő Árkád II-ben 20 ezer
négyzetméter kiadható terület lesz, és a két épület összekötésével a legnagyobb kereskedelmi területű bevásárlóközpont jöhet létre. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink