Next Generation

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 05. 30. 10:37

Az Ipartestület a Budapesti Gazdasági Szakképző Centrummal közösen tehetséggondozó programot indított januárban.

MCI logo

A program elemei a műhelygyakorlatok, üzemlátogatások, mentális tréning, tematikus előadások. A csoport tagjai a BGSZC két cukrászatot oktató intézményéből, a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskolája és a Giorgio Perlasca Kereskedelmi, Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolából kerültek ki; a 24 jelentkező közül 12 fő került kiválasztásra.

A program célja, hogy motivált, szakmájuk iránt elkötelezett fiatalok találják meg helyüket és boldogulásukat a cukrászszakmában.

A program a motivált, szakmájuk iránt elkötelezett fiataloknak szól

Első alkalommal a magyar cukrászat múltját ismerhették meg a résztvevők – a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Németh Ádám lendületes tárlatvezetése révén Gerbeaud Emil életútját, szakmai újításait és cége nagyságát láthatták, hallhatták, majd egy korabeli cukrászműhely eszközeit tekintették meg; némelyik szerszám beazonosítása bizony ugyancsak sok fejtörést okozott.

A múzeum szépen felújított pinceszinten lévő különtermében kommunikációs gyakorlatokkal zárult a nap, Fülöp Kata vezetésével.

Február elején találkoztak másodszor a diákok: Kovács Sándor, a Gerbeaud volt főcukrásza folytatta a magyar cukrásztörténelem bemutatását. Itt már az ízeké volt a főszerep. Indiáner, kávéfánk, mandulás kifli, Rotschild-piskóta került terítékre, melyek mind újdonságként hatottak a fiatalok számára.

Harmadik alkalommal Fehér Judit irányításával ismerkedtek a csokoládékészítés rejtelmeivel, a nap végére csodás alkotások kerültek a munkaasztalra.

Ők biztosan megtalálják majd
a helyüket a szakmában

A következő program a soltvadkerti Szent Korona cukrászda volt, ahol a Szervánszky család hatalmas méretű műhelyének meglátogatása igazi újdonságok felfedezését tette lehetővé. A tanulók olyan gépekkel, munkafolyamatokkal találkozhattak, amelyeket sem az iskolában, sem a gyakorlati üzemben nem láthattak, tapasztalhattak meg korábban: élőben láthatták például a pasztakészítéskor használt pörkölő- és golyós malom működését.

Megismerkedhettek egy hazánkban ritka géppel, mely a leveles tésztából rolókat teker fel. Az emeleten megnéztek egy csokoládéműhelyt, amely épp húsvétra készült el, és a fagylaltrészleget, amelyben nyáron, naponta 64-fajta fagylaltot állítanak elő. //

Kapcsolódó cikkeink