Neubauer Katalin: piactorzító hatása van a kötelező akciózás meghosszabbításának

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 12. 04. 12:59

A Magyar Kormány bejelentése szerint 2024. június végéig meghosszabbítja a kötelező akciózás rendszerét, melyet a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára, Neubauer Katalin, súlyos piackorlátozó és torzító intézkedésként értékelt.

Decemberre várták a végét az intézkedésnek

A szakember szerint a kormány ezzel hátrányba hozza a kiskereskedőket, dacára annak, hogy a szakma december végére várt a kötelező akciózás végét. A kormány indoklása szerint az intézkedés a szankciós élelmiszer-infláció csökkentéséhez járul hozzá, megőrizve ezzel a fizetések vásárlóerejét és segítve a fogyasztás növekedését.

Neubauer Katalin kiemelte, hogy a rendelet nem csak árengedményekről szól, hanem a kereskedőknek minden egyes terméket 0 százalék árréssel kell értékesíteniük, ami az ár megvásárlási értékével azonos. A főtitkár aggályait fejezte ki a piaci verseny torzulásával kapcsolatban, hiszen a nagyobb vállalatok továbbra is versenyelőnyhöz juthatnak, kárt okozva ezzel a kisebb kiskereskedőknek.

Neubauer Katalin szerint a kötelező akciózás hosszabbítása további károkat okozhat a piacon, és azt is megjegyezte, hogy a rendszerbe nem vonhatók be a nagykereskedelmi szereplők és a gyártók. Az MNKSZ főtitkára bízik abban, hogy a döntés csak átmeneti, mivel az adminisztratív terhek mellett a készletek kezelése is kockázatokkal jár. A vásárlói tájékoztatás hiánya és a nagyobb cégek versenyelőnye tovább súlyosbítja a helyzetet, és a főtitkár úgy véli, hogy a terhek túl hosszú ideig érvényben maradása további problémákat okoz majd a kiskereskedelmi szektorban.

Kapcsolódó cikkeink