20 milliárdért bővíti büki gyárát a Nestlé

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 11. 10. 18:36

Az elmúlt hét évben összesen 43 milliárd forintot fektetett be büki fejlesztésekbe a Nestlé, aminek köszönhetően a Nestlé Purina helyi üzeme lett az egyik legnagyobb állateledel-gyár Európában. A gyártás több mint 90 százaléka exportra készül; a helyben foglalkoztatottak száma 900 fő. A legújabb, 5000 négyzetméteres gyártócsarnokot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adta át.

Tovább erősíti pozícióját Magyarországon a legnagyobb svájci befektetőként és munkáltatóként jelen lévő Nestlé Hungária Kft. A teljes mértékben automatizált új gyáregység világviszonylatban is egyedülálló technológiát alkalmazva, kitűnő minőségű hazai mezőgazdasági alapanyagokat dolgoz fel, és naponta több mint 1 millió termék gyártására képes. A gyárból így mindennap több mint 50 kamionnyi állateledel indul útnak a világ 42 országába. Az új, 5000 négyzetméteres gyártócsarnokban a mostani beruházással két új töltő- és csomagolósor valósul meg, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter részvételével adtak át ma Bükön.

Varga Mihály nagyra becsüléssel szólt a Nestlé Hungária Kft. Magyarország iránti elköteleződéséről. Mint mondta: ezt jelzi a hazánkban megvalósított fejlesztések és a cég vezetőinek elismerő szavai a magyar munkavállalók hozzáértéséről, kreativitásáról és elkötelezett munkavégzéséről. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a most megnyíló gyáregység számos szinten előrelépést jelent, hiszen tovább erősíti Svájc és Magyarország gazdasági kapcsolatait, stabilitást és újabb lehetőségeket jelent a vállalat közel 2000 hazai beszállítója számára, valamint Vas megye fejlődésében is nagy szerepe van.

„A büki gyártásban felhasznált mezőgazdasági alapanyagok 60 százalékban hazai forrásból származnak, ez évente összesen több mint 78 000 tonnát jelent” – emeli ki a büki Nestlé Purina gyár igazgatója, Kai Herzke. Az elmúlt 10 évben a Nestlé cégcsoport több mint 900 000 tonna gabonát vásárolt fel a magyar gazdáktól.

„A gyártás több mint 90 százaléka külföldi piacokra készül; 2006 óta több mint 380 milliárd forint értékben exportált a vállalat állateledelt Bükről. Az itt előállított termékek a világ több mint 40 országában élő kutyákhoz és macskákhoz jutnak el” – húzza alá Bernard Meunier, a Nestlé Purina PetCare európai, közel-keleti és észak-afrikai vezérigazgatója.

A Nestlé Hungária Kft. három magyarországi regionális gyártási központjának köszönhetően volumenben 15-ször annyi árut exportál, mint amennyit behoz az országba. A Nestlé a legnagyobb itthoni svájci foglalkoztató: összesen 2400 munkatárs dolgozik a budapesti központban, valamint a büki, a diósgyőri és a szerencsi gyárban. „A büki beruházásoknak köszönhetően az elmúlt 10 évben megháromszorozódott a Vas megyei településen foglalkoztatott Nestlé munkavállalók száma” – teszi hozzá Kai Herzke.

Kapcsolódó cikkeink