Nemzetközi párlatverseny: Zimek a magyar (nemzet)győztes

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 18. 00:06

A Bécsben megrendezett Destillata 2010 nemzetközi párlatversenyen 15 induló ország közül összesítésben a magyarok a 3.helyet érték el, 77 éremmel. A legeredményesebbnek járó Nemzetgyőztes díjat a Zimek Manufaktúra kapta, 11 éremmel.

2010-ben öt földrészről, több mint 1600 párlattal nevezett 182 főzde, a legtöbben Ausztriából (98) érkeztek. Hazánkat 15 főzde képviselte, de olyan országokból származó párlatok is megmérették magukat a szakma legrangosabb viadalán, mint Ausztrália, Dél-Afrika, Hong Kong, az USA vagy Új-Zéland.
A legkülönlegesebb „minták” az aranyérmes spárga és levendula, valamint az ezüstérmes fenyővíz párlatok voltak. Az egyetlen magyar praktizáló női főzőmester Adamik Anikó is sikeresen indult a Destillatán: főzdéje 7 éremmel zárta a versenyt.
A hazai nyerteseknek a díjakat szerdán Gráf József FVM miniszter, Wolfgang Lukas, a Destillata igazgatója és Panyik Gáborné dr., a Pálinka Céh Egyesület elnöke adta át a Művészetek Palotájában.
Az Ausztriában idén 19. alkalommal megrendezett Destillata a szakma legnagyobb nemzetközi párlatversenye, ahol kizárólag – cukor és aroma hozzáadása nélkül készült – 100%-os desztillátumok és likőrök méretnek meg.
Magyarországot 15 főzde 135 termékkel képviselte, amelyből 13 került a dobogóra, és így az összesítésben – csakúgy, mint eddig több alkalommal is, Ausztria és Németország után – a bronzérmet érdemeltük ki, 77 éremmel: 5 arany (ebből kettő az Év Párlata), 33 ezüst és 39 bronz. Az osztrák megméretés magyar Nemzetgyőztese idén a Zimek Manufaktúra lett 11 éremmel, amelyből az Áfonya pálinka 2008 és az Irsai Olivér szőlő pálinka az év legjobbjai lettek, emellett a főzde a harmadik aranyát a szokatlan alapanyagból készült 2009-es Levendula párlatért kapta, valamint három ezüst és öt bronzéremmel jutalmazták őket. A legkülönlegesebb hazai díjazottak az ez évi versenyen a levendula mellett a szintén aranyérmes Spárga párlat (Brill Pálinkaház Kft.: 1 arany, 3 ezüst és 1 bronz) és az ezüstérmes Juniper Fenyővíz párlat (Vitalis Kft., Márton és lányai: 4 ezüst és 1 bronz) voltak.Kapcsolódó cikkeink