Nemzetközi böllérverseny Napkoron
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb téli gasztronómiai rendezvényét, a 15. Nemzetközi böllérversenyt szombaton tartják Napkoron, ahová a korábbi évekhez hasonlóan több mint tízezer érdeklődőt várnak.
Támba Miklós főszervező az MTI-nek elmondta: mintegy huszonöt alkalmi hentescsapat idézi vissza a hagyományos falusi disznóölést, köztük az erdélyi Kaplony, Szatmárhegy és Erdőd településekről érkezők is, akik az anyaországitól értérő módon készítik és tálalják fel a finomságokat.
A napkorona udvarház területén a mangalica disznófajta feldolgozásában mérik össze tudásukat a böllérek, az általuk hozott állatoknak rendelkezniük kell a Mangalica Szövetség tanúsítványával is.
A versenyen a legjobb böllér címért küzdenek az indulók, de díjat kap a legnépszerűbb gárda is. A rendezvény szombat reggel 6 órakor veszi kezdetét a Nyíregyházával szomszédos településen.
Ahogy az egykor, sőt még ma is szokás a falvakban, a fogópálinka elfogyasztásával indul a nap, amelyek szintén versenyeznek, csakúgy, mint a nap közben felszolgált forralt borok.
Támba Miklós szerint különlegességnek számító gyümölcspárlatok is kerülnek az asztalra, így som, vadkörte vagy birsalma pálinka, a boroknál pedig a megannyi változatú ízesítés jelenti a ritkaságot, például a szegfűszegestől a narancsosig.
Az állatok kötelező elkábítása és kivéreztetése után a zsűri értékeli a húsfeldolgozást, a füstölésre és a hűtésre előkészítés mesterfogásait, illetve az elkészített toroskáposztát, hurkát és kolbászt is.
Az érdeklődők is megkóstolhatják a disznóölés hagyományos ételeit, italait, annak a böllérgárdának, amelyik sátránál a legtöbben fogyasztanak majd, a közönségdíj jár.
Miközben a böllérek dolgoznak, a várt tízezernyi érdeklődő szórakoztatásáról is gondoskodnak a rendezők, 8.30 órától az alkalmi színpadon egymást váltják majd a környék művészeti együttesei és országosan ismert előadók. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Három új menüsorral újít a Michelin-ajánlott szarvasi bisztró
Három új degusztációs menüsorral újult meg a Michelin Guide Bib…
Tovább olvasom >Új szintre emelik a balatoni gasztronómiát: megoldást hozhat a szezonalitásra és a munkaerőhiányra a Balatoni Kulináris Műhely
A térség éttermei, borászatai és szakképző intézményei közösen alakították ki…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egy korszak lezárul, egy új indul – marketingvezetői váltás az Eisbergnél
Két év után búcsúzik az Eisbergtől Gál Judit, a cég…
Tovább olvasom >Folytatódik az áreső a PENNY-ben
Folytatja az alapvető háztartási és higiéniai termékek áresőjét a PENNY…
Tovább olvasom >A Heineken mesterséges intelligenciával oltja szomját az adatkezelésbe
A Heineken az SAP AI megoldásával egyszerűsíti az adatelemzést munkatársai…
Tovább olvasom >