Németországban a legdrágább a fagyigyártás Európában
Az Eurostat adatai szerint 2022-ben az Európai Unió 3,2 milliárd liter fagylaltot gyártott, ami 5 százalékos emelkedést mutat a korábbi évhez képest.
A fő fagylalttermelő Németország volt 620 millió literrel, míg Franciaország (591 millió liter) és Olaszország (571 millió liter) a következők a sorban. A termelés tekintetében Németország vezetett, és itt található a legkedvezőbb árú fagylalt is, amely literenként 1,5 euróba került. Franciaország 1,9 eurós, Olaszország pedig 2,3 eurós árral számolt.
Az árakat tekintve Ausztria vezetett, ahol a fagylalt literenkénti átlagára 7,0 euró volt. Ezt követte Dánia 4,4 euróval és Finnország 2,8 euróval.
Franciaország továbbá a teljes EU-n kívüli fagylaltexport ötödét bocsátotta ki. Az uniós országok 2022-ben összesen 930 millió euró értékben exportáltak 250 millió kilogramm fagyit EU-n kívüli piacokra. Ezzel szemben az EU-n kívüli országokból érkező jégkrémimport 203 millió eurót tett ki, mely 61 millió kilogrammnyi mennyiséget jelentett. Az EU-n kívüli fagylaltimport 2022-ben 14 százalékkal csökkent az előző évhez képest, míg az export mindössze 2 százalékkal nőtt.
Kapcsolódó cikkeink
Felhagy a Fresh házhozszállítási szolgáltatással az Amazon Németországban
Az amerikai Amazon hét év után megszünteti németországi Fresh élelmiszer-kiszállítási…
Tovább olvasom >Népszerűek az önkiszolgáló kasszák a német fiatalok körében
A KPMG és EHI Retail Institute új tanulmánya szerint Németországban…
Tovább olvasom >Rekordösszeget spórolnak a német fogyasztók a fenntartható élelmiszereken
Németországban rekordalacsony szintre esett vissza a fenntartható termékek vásárlási hajlandósága.…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >