Német megoldások a vendéglátás munkaerő-problémáinak kezelésére

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2023. 01. 27. 08:43

A Szövetségi Statisztikai Hivatal által közölt előzetesen becsült adatok szerint a németországi vendéglátóipar jelentősen magához tért 2022-ben a koronavírus okozta válságból.

Az ágazat foglalkoztatottjainak száma még 3,7%-kal a válság előtti szinten van

A DEHOGA német vendéglátóipari szövetség becslése szerint jelenleg mintegy 50 ezer álláshely nyitott a német vendéglátóhelyeken – olvastuk a VIMOSZ által ismertetett statisztikát.

Jellemző, hogy a hiány kezelésére egyre gyakoribb az áttérés az önkiszolgálásra, rövidebb nyitvatartási idők vannak érvényben, megjelennek teljes bezárások is. Vannak példák, ahol az átalakítás utáni újranyitás lehetetlenül el a munkaerő hiányában. Egyes vállalkozások több zárva tartási nappal, csökkentett ajánlattal és megemelt árakkal próbálnak ellenkormányozni a problémák megoldása érdekében. A szövetség szerint tavasszal a hiányszámok egyértelműen tovább fognak növekedni annak ellenére, hogy már tapasztalják a Covid alatt a logisztikába vagy kiskereskedelembe átvándorolt munkavállalók visszatérését, illetve a képzési paletta reformja is a helyzet javítása irányába hat.

A legutóbb kijött hivatalos statisztikai adatok szerint azonban az ágazat foglalkoztatottjainak száma még 3,7%-kal a válság előtti szinten van, így a vezetők abban bíznak, hogy a probléma enyhítéséhez nagyban hozzájárulhat az új bevándorlási reform, melynek következtében bizonyos végzettséggel és készségekkel harmadik országokból egyszerűbben jut be a munkaerő. A vendéglátás egyre jobb béreket ajánl, ugyanakkor előtérbe kerülnek a rugalmasabb munkaidőre vonatkozó igényeknek történő megfelelés, például a hétvégi szabadidő témaköre is. Mindez persze az infláció és a magas energiaköltségek mellett komoly terhelést jelent az ágazat vezetőinek. Közben a szakszervezet részéről a szakképzettek számára havi 3 ezer euró minimálbér igényt jeleztek.

Kapcsolódó cikkeink