Nemcsak a szomjúság kínozza a holland gyümölcsösöket

Szerző: STA Dátum: 2022. 08. 12. 22:32

A vízhiány mellett a hőhullámok és az erős napfény is nyomot hagy az almaültetvényeken. Szakértői vélemény szerint ott, ahol nem öntözték a gyümölcsfákat, a károsodás sokkal jelentősebb mértékű.

Jelentős mennyiségű körte és alma ment tönkre még a szüret előtt. (Fotó: Pixabay)

Hollandiába július 18-án tört be a hőhullám, amely nemcsak szárazságot okozott, de más módon is kikezdte a híres holland körte- és almatermést.  A napégés következtében ugyanis a gyümölcsökön fekete foltok jelentek meg. A legérintettebb fajták a színes almafajok. Az NFO szerint leginkább a Jonagold fajtánál jelentkezett a jelenség, az ország délnyugati részén, de az Golden Delicious, a Kanzi és az Elstar almák is érintettek. Sőt már a zöld almafajták gyümölcsei is mutatják a károsodás jeleit!

Ahol öntöztek, kisebb a kár

Limburgban gyümölcsfánként is eltérő a károsodott gyümölcsök mennyisége, van, amelyiken 20 égett alma van, más fákon csupán három. A különbség ott igazán látványos, ahol egy részen öntöztek is. A holland iparági szövetség nyilatkozata szerint ott, ahol a megfelelő mennyiségű öntözés lehetséges volt, a napégés okozta gyümölcskárosodást elszenvedett almák mennyisége közti különbség pont az öntözött és nem öntözött terület határán észrevehető.

fruchthandel.de

Kapcsolódó cikkeink