Nem lehet egészséges az élelmiszer, ha az alapanyag nem az
A műtrágya és növényvédőszer, valamint az állattenyésztésben az antibiotikumok túlzott használata mind komolyan veszélyeztetik az emberi egészséget, állítja a Világgazdasági Fórum és az Ellen McArthur Alapítvány által január 24-én közzétett jelentés. A Cities and Circular Economy for Food szerint 2050-re eljutunk oda, hogy évente akár 5 millió halálesetet idézhet elő a szintetikus műtrágyák és más talaj- és vízszennyezők nyakló nélküli használata.
A tanulmány a rendszer minél előbbi átalakítását sürgeti annak érdekében, hogy tápláló élelmiszerhez juthassunk az egészség, a környezet és a gazdaság károsítása nélkül. Az „élelmiszer-forradalom” kirobbantásában a fogyasztás 2050-re már 80%-át adó városokból kiinduló körforgásos gazdasági megközelítésnek lehet kulcsfontossága.
Kapcsolódó cikkeink
Új táplálkozási útmutató az óvodások számára: Bemutatkozik a Gyerek OKOSTÁNYÉR®
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) egy hiánypótló táplálkozási útmutatót…
Tovább olvasom >A greenwashing ma már kevés lenne
Nagy átalakulások várhatóak a piacon: a változó fogyasztói igényekre és…
Tovább olvasom >Öt ok, amiért érdemes mézzel indítani a tanévet!
Iskolatáska, tolltartó, tankönyvek és füzetek. Ez talán minden szülő listáján…
Tovább olvasom >További cikkeink
A FAO élelmiszerár indexe enyhén csökkent augusztusban
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Varga Mihály: a magyar gazdaság kilátásai jók
A magyar gazdaság kilátásai jók, a jelenlegi moderált gazdasági növekedés…
Tovább olvasom >KSH: júliusban 1,3 százalékkal csökkent az ipari termelés
2024 júliusában az ipari termelés volumene 1,3, munkanaphatástól megtisztítva 6,4…
Tovább olvasom >