Nem lehet egészséges az élelmiszer, ha az alapanyag nem az
A műtrágya és növényvédőszer, valamint az állattenyésztésben az antibiotikumok túlzott használata mind komolyan veszélyeztetik az emberi egészséget, állítja a Világgazdasági Fórum és az Ellen McArthur Alapítvány által január 24-én közzétett jelentés. A Cities and Circular Economy for Food szerint 2050-re eljutunk oda, hogy évente akár 5 millió halálesetet idézhet elő a szintetikus műtrágyák és más talaj- és vízszennyezők nyakló nélküli használata.
A tanulmány a rendszer minél előbbi átalakítását sürgeti annak érdekében, hogy tápláló élelmiszerhez juthassunk az egészség, a környezet és a gazdaság károsítása nélkül. Az „élelmiszer-forradalom” kirobbantásában a fogyasztás 2050-re már 80%-át adó városokból kiinduló körforgásos gazdasági megközelítésnek lehet kulcsfontossága.
Kapcsolódó cikkeink
A puffadás étrendi kezelésének tudományosan igazolt módszere: Mit tud a FODMAP étrend?
A FODMAP nem divatdiéta, hanem klinikailag bizonyított, hatékony étrendi módszer,…
Tovább olvasom >Celebmárkák, vitaminok és zöld csomagolás: új irányt vett a drogériapiac
A drogériapiac az elmúlt években látványos növekedést produkált, amit nemcsak…
Tovább olvasom >Az életmód medicina forradalma elindult
A krónikus megbetegedések száma világszerte nő. Közhellyé kezd válni, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Több mint 10 ezer tonna élelmiszert mentett meg az Élelmiszerbank 2024-ben
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2024-ben összesen 10 359 tonna lejáratközeli…
Tovább olvasom >Stratégiai partnerségre lép a The Body Shop nemzetközi kozmetikai cég és a TOURMIX magyar zöld logisztikai startup
Együttműködésbe kezdett a fenntarthatósági piac két kulcsfontosságú szereplője, az állat-…
Tovább olvasom >Szétzilált piac, bizonytalan jövő – súlyos következményekkel járhat a ragadós száj- és körömfájás-járvány
Miközben a hatóságok versenyt futnak az idővel, hogy megfékezzék a…
Tovább olvasom >