Nem ismétlődhet meg a tavalyi élelmiszerágazati siker
Az őszi szárazság és a februári hideg hatása egyelőre megbecsülhetetlen − de nem sok jóval biztat. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint, a jövő héten már többet tudnak arról, hogy miként telelt az őszi búza. Az elnök beszámolt arról is, hogy a környezetében, a Dél-Alföldön biztatóak a kilátások.
A falugazdászok februári jelentése szerint tavaly ősszel 1086 ezer hektáron vetettek őszi búzát és 178 ezer hektáron őszi árpát. A hosszantartó száraz periódus miatt az elvetett területek 40-50 százaléka ki sem kelt. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal december elejei állapotminősítés szerint az őszi búza, illetve a többi kalászos esetében nem éri el a 20 százalékot a jó minősítésű területek aránya. Ez az előző évben 40 százalék körüli volt. Ezzel szemben viszont gyenge besorolást kapott az állományok 45-50 százaléka (2010-ben ez 20-28 százalék között volt).
Vancsura József még korainak tartja a végső ítéletet kimondani az idei vetésről, szerinte ugyanis a tél elmúltával, a hótakaró alul előbújó növények csak most kezdenek zöldülni.
A kertészek számára kritikus időszaknak számít a januári, februári rendkívüli hideg, amint Mártonffy Bélától, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke arról számolt be, hogy a hideg fűtetlen fóliasátrakban lassította a palánták nevelését, ami az egész kertészeti szezon későbbi indulását jelenti.
A sertés- és baromfiágazat szereplői, emelkedő költségeik miatt áremelésre készülnek, ami minden bizonnyal a fogyasztás csökkenésével jár majd.
Az élelmiszeripar eredményességét az alapanyagok drágulása mellett a szektort terhelő különadók − termékdíj, népegészségügyi termékdíj, katasztrófavédelmi hozzájárulás − is rontják a visszaeső belföldi fogyasztás mellett. A piacelemzők szerint mindebből következik, egyre csökken a valószínűsége az élelmiszer-GDP bővülésének. Inkább az látszik biztosnak, hogy az élelmiszerágazat az idén nem ismétli meg a tavalyi kimagasló eredményét, amikor az élelmiszergazdaság teljes kibocsátása 29 százalékkal nőtt az előzetes adatok szerint, így az ágazatnak döntő szerepe volt abban, hogy a vártnál nagyobb mértékben, 1,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) 2011. negyedik negyedévében. Tavaly egyébként a bruttó hozzáadott érték 48 százalékkal, a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 75 százalékkal volt magasabb, mint 2010-ben – a Vidékfejlesztési Minisztérium közlése szerint.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >