Nem használ többé aszpartamot a SPAR Austria saját márkás termékeiben
A SPAR Austria bejelentette, hogy a saját márkás tejtermékeiben megtiltotta az aszpartam használatát, és lassan teljesen kivonja a mesterséges édesítőszert a teljes márkaválasztékából.

Fotó: SPAR | (c) Johannes Brunnbauer
Jelenleg a SPAR Austria sajátmárkás termékeinek 99%-a aszpartammentes, a tej- és tejtermékportfólió pedig idén ősztől 100%-ban nélkülözi azt – közölte a kiskereskedő.
Egy 2023 szeptemberében végzett felmérés szerint az osztrák fogyasztók mintegy 80%-a „aggódik” amiatt, hogy a WHO a közelmúltban az aszpartamot „potenciálisan rákkeltőnek” minősítette.
– A SPAR-nál mi az elmúlt években előre láttuk, hogy az iparág el fogja kezdeni a túl sok cukor és a mesterséges édesítőszerek használatának mellőzését – nyilatkozta Markus Kaser, a SPAR Austria igazgatótanácsának tagja. – Különösen a SPAR saját márkás termékeinkkel szeretnénk, ha a fogyasztók a természetes ízre és az ételek valódi élvezetére tudnának összpontosítani.
– Az aszpartam elhagyása tűnt számunkra a következő logikus lépésnek. Mindent megteszünk azért, hogy az utolsó SPAR sajátmárkás termékekből is eltávolítsuk az aszpartamot.
Cukortartalom
A SPAR Austria felmérése szerint a válaszadók több mint kétötöde (41,2%) vásárláskor már a termékek cukortartalmát is figyelembe veszi, azaz ők többen vannak, mint akik zsír- (28,4%) és a kalóriatartalomra (24,5%) figyelnek. Tízből nyolc ember valamilyen mértékben a cukor alternatíváit is mérlegeli.
Mintegy 56% alkalmanként választja a mesterséges édesítőszereket tartalmazó termékeket, de közel 65%-uk kedvezőtlenül ítéli meg azokat. Emellett 54%-uk egészségkárosítónak tartja a mesterséges édesítőszereket a természetes cukoralternatívákkal és a hagyományos cukorral szemben.
Mesterséges édesítőszereket a vásárlók – többek között – azért fogyasztanak, mert azok jelen vannak a preferált termékekben (49,8%), segítségükkel csökkenthető a bevitt kalóriamennyiség (34,7%), segíthetik a fogyásra (15,1%), illetve a kevesebb édesség fogyasztására (12,3%) vonatkozó célkitűzések elérését.
Kapcsolódó cikkeink
WHO: 50 százalékos drágulást sürgetnek a dohány, az alkohol és a cukros üdítők esetében
A következő tíz évben legalább 50 százalékkal kellene növelni a…
Tovább olvasom >4 egyszerű módszer, amivel mosolyunk egészséges lehet
Világszerte március 20-a a szájápolás világnapja, amelynek célja, hogy ráirányítsa…
Tovább olvasom >Feldolgozott húsok: egészségesek vagy inkább kerülendők?
A magyarok körében rendkívül népszerűek a felvágottak, amelyek gyors és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tojáspiac 2025: drágulás és ellentétes trendek a világban
Az idei év harmadik negyedévében az Egyesült Államokban visszaesés figyelhető…
Tovább olvasom >Augusztusban váratlanul éves csúcsra nőtt az euróövezeti gazdasági aktivitás
Augusztusban váratlan javulással több mint egy éve a legnagyobb aktivitást…
Tovább olvasom >Maradt a 2 százalékos infláció az euróövezetben júliusban
Június után júliusban is 2 százalék volt az éves infláció…
Tovább olvasom >