Nem félünk a szalmonellától, de nincs is miért

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 30. 00:02

Nem ijedtek meg a fogyasztók a Baromfi Terméktanács novemberi bejelentésétől, miszerint a magyar baromfi 70 százaléka szalmonella-fertőzött. A bejelentés hátterében sokkal inkább az uniós elősírások állnak, mint valós veszélyek.

Nem fogy kevesebb szárnyashús, hiába állította egy teszt alapján a Baromfi Terméktanács, hogy a boltokban kapható baromfi 40 százaléka szalmonellás. A csirke, pulyka idén karácsonykor sem fogy kevésbé, mint általában – vagy ha mégis, annak oka nem a szalmonellaveszély.
Ezúttal nincs is igazán mitől félni, hisz a múlt hónapban elvégzett szalmonellateszt csalóka. Nem arról van szó, hogy több, az egészségünkre veszélyes termék lenne a boltok polcain, hanem arról, hogy egy új előírásnak megfelelően a baromfihúst 2011-től valamennyi szalmonellabaktériumtól mentesíteni kell. Ez nagyjából 2500 típust jelent, melyekből csupán néhány veszélyes az emberre, sőt, a megbetegedések többségéért valójában csupán kétfajta baktérium felelős.
Az előírás most mégis azt írja elő, hogy bármely 25 grammos minta teljesen baktériummentes legyen. Ezt a követelést teljesíteni igen nehéz, az Egyesült Államokban például úgy oldják meg a problémát, hogy a feldolgozott csirkéket klórtartalmú anyagba mártják – aggodalomra semmi ok, forgalmazásuk nálunk tiltott is, épp emiatt. A teljes baktériummentesség követelménye mindenesetre túlzásnak tűnik, minthogy a 2500 típus nagy része ártalmatlan, de a nem sikerül kilobbizni, hogy az Európai Unió enyhítsen a szigoron, könnyen lehet, hogy sokan leállnak a baromfitermeléssel.
Márpedig épp ez az érdeke néhány európai országnak, amelyek korábban kezdték a baktériummentesítést, s így tovább is jutottak benne: Dániában és Svédországban például igen ritkán találnak bármilyen szalmonellabaktériumot a hústermékekben, s a mentesítéssel igen jól állnak a németek, a britek és a franciák is. Várható, hogy ezek az országok a szigorú előírás mellett fognak kampányolni, ha vitára kerül a sor – írja a szabadfold.hu.
Kapcsolódó cikkeink