Nem dúskál növényekben a britek étrendje

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 10. 01. 11:02
🎧 Hallgasd a cikket:

Nem fogyasztanak elegendő féle növényi élelmiszert a britek a hosszú távú egészség megőrzéséhez – derül ki a King’s College London új kutatásából. A tanulmány szerint a növényi étrend sokszínűsége hozzájárul a kardiometabolikus egészség megőrzéséhez, tehát javítja a koleszterinszintet, a vércukorszabályozást, a tápanyagbevitelt és az általános étrendi minőséget.

A diófélék, magvak és hüvelyesek magas tápértékük ellenére csak minimálisan járultak hozzá a teljes növényi alapú fogyasztáshoz

A cikk a Trade magazin 2025/10. lapszámában olvasható.

A kutatás több mint 670 felnőtt adatait vizsgálta, és kimutatta, hogy a napi elfogyasztott növényi élelmiszerek száma szoros kapcsolatban áll az életmóddal és az egészségi állapottal. A nagy változatosságot mutató csoportban például csak 6% dohányzott, szemben az alacsony változatosságú csoportban mért 30%-kal. A sokféle növényi élelmiszert fogyasztók emellett több élelmi rostot vesznek magukhoz, és a vérzsíreredményeik is jobbak.

A változatossághoz elsősorban a zöldségek (21%), növényi olajok (18,8%) és a gyümölcsök (17%) járultak hozzá, míg a hüvelyesek, magvak és diófélék alig szerepeltek az étrendben. A kutatók szerint ezeknek az alig fogyasztott kategóriáknak a népszerűsítése kulcsfontosságú lehet a brit lakosság étrendi minőségének javításában.

Kapcsolódó cikkeink