Nem csak zsidók fogyasztanak kóser élelmiszereket – de vajon egészségesebbek?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 11. 24. 12:19

Amerikai kutatások szerint a nem zsidó vásárlók negyven százaléka a kóser termékeket választja inkább, ha erre lehetősége van. Elsősorban a különféle allergiákkal élő vagy mentes étrendet folytató vásárlók körében egyre népszerűbbek a kóser cikkek, és csupán a vásárlók 45-50 százaléka tartozik a vallásos zsidóság körébe, körülbelül húsz százaléka muszlim (az ő előírásaiknak ugyanis megfelel a kóser, ha nem találnak halal élelmiszert, ezt is fogyaszthatják).

Rengeteg előírásnak kell megfelelni

„Elsősorban a gyártás szigorú és folyamatos ellenőrzése okán szeretik sokan a kósert a nem zsidó vallásúak közül”

– mondja Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke az Egy.hu-nak, aki maga is foglalkozott kóser termékek előállításával.

“Önmagában az a tény, hogy egy gyártó ezeket a szabályokat képes betartani, és a folyamatos ellenőrzéseknek is hajlandó magát alávetni, nyilván vonzó egy olyan fogyasztó szempontjából, akinek nem mindegy, mit eszik meg, márpedig a tudatos táplálkozás egyre terjedő életfelfogás. A kósernél tudatosabb felfogás pedig kevés akad. Sokan a bioban sem bíznak annyira, mint a kóserben, holott egyébként eltérő a két szemléletmód, a biotermesztésben egyáltalán nem használnak vegyszereket, míg a kóser mezőgazdaságnak az egyik legfontosabb ismérve inkább az, hogy rovarmentes legyen, s ehhez a vegyszerek használata elengedhetetlen. Ugyanakkor az amerikai és az európai előírásoknak megfelelően ezek az élelmiszerek szintén mentesek a maradványanyag-tartalomtól”

– derül ki a cikkből.

Magyarországon nincs akkora igény az ilyen áru fogyasztására, ezért ebben az üzletágban kiváló lehetőség van az exportra.

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink