Nem a búza miatt drágul a kenyér

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 18. 00:02

Nem a búza miatt lehet 300 forint egy kiló kenyér – állítja a Magyar Agrárkamara. Sajtóközleményük szerint a szakma által hivatkozott dráguló búza árának nincs ilyen áremelő hatása.

Hazánkban már befejeződött a kalászosok betakarítása, mely a kedvezőtlenül csapadékos időjárás következtében 13 százalékkal kevesebb 5,227 millió tonna lett. A betakarított búza minősége közepes, csaknem 2 millió tonna kenyérnek való minőséget takarítottak be, míg itthon csak 1,1-1,2 millió tonnára van szükség. Így akár több százezer tonnát exportálhat is az ország. A kamara véleménye szerint nincs alapja semmi féle hiánnyal való riogatásnak ezen adatok alapján.
A gabonafélék ára a külpiacon, de hazánkban is jelentősen emelkedett. A jelentős áremelkedés legfőbb okai a vártnál jóval rosszabb európai terméseredmények. Oroszországban (90 millió tonnáról, 60 millió tonnára korrigálta az idei gabonatermését) és Ukrajnában az aszály következtében export tilalom kihirdetését tervezik, illetve Lengyelország bejelentette, hogy javarészt takarmányminőségre számítanak, valamint Németországban a nagy esőzések igencsak hátráltatják a betakarítást.
Az árak emelkedésének ugyanakkor nincs olyan mértékű hatása melyről a pékek nyilatkoztak az utóbbi hetekben. Egy kiló kenyér árában csak 20-22 százaléknyi a liszt költsége, vagyis mindez azt jelenti, hogy az emlegetett 30 százaléknyi áremelés a sütőiparban nem csak a búza árának emelkedésére vezethető vissza – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink