Negyvenhatmillió pulykát esznek meg Hálaadás Napján

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 23. 10:45

Számokban foglalt össze néhány, a hálaadás napjával összefüggő érdekes információt a CNN amerikai hírtelevízió. Az Egyesült Államokban csütörtökön emlékeznek meg család és baráti körben elköltött pulykavacsorákon az első telepesek túléléséről és az indiánokkal kötött békéjéről. A hálaadást minden évben november negyedik csütörtökén ünneplik, és a karácsony után a második helyen áll az amerikaiak legkedvesebb ünnepei között.

1,5 font (mintegy 68 deka) az az egy vendégre számított, ajánlott pulykamennyiség, amelyből mindenki jóllakik és a maradékból bőségesen jut még a pulykaszendvicsekre is. Az adagot az egyik legelismertebb szállító, a dél-karolinai Butterball kalkulálta ki.
2 nap az az idő, ameddig a Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szerint a nyers pulyka sütés nélkül elállhat.
2,5 mérföld (mintegy 4 kilométer) a Macy's áruház New York-i hálaadásnapi parádéjának felvonulási hossza.

4-5 hónapra van szükség, hogy egy pulyka vágóéretté váljon.
4-4,5 órán át kell sütni egy 9-11 kilós, megtöltött pulykát 163 fokon.
10-12 óra kell ahhoz, hogy egy 9-11 kilós fagyasztott pulyka hideg vízben áztatva felengedjen. A felolvasztáshoz, ha hűtőben történik 5-6 napra van szükség.

36 évig tartott, amíg Sarah Josepha Hale, a Ladies Magazine szerkesztője kiharcolta, hogy létrejöjjön az országos hálaadás egységes ünnepe, Abraham Lincoln 1863-ban nyilvánította november negyedik csütörtökét a hálaadás napjának.

46 millió pulykát ettek meg becslések szerint az amerikaiak a tavalyi hálaadás alkalmából.

50 millióan nézik majd meg a várakozások szerint a Macy's New York-i felvonulását.

65 év telt el azóta, hogy az első hálaadásnapi pulykát felajánlották a Fehér Háznak. George W. H. Bush elnök volt az első, aki 1989-ben megkegyelmezett az asztalára szánt madárnak.

88 százalék körül van azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik a hálaadás napján pulykát esznek a Nemzeti Pulykaszövetség felmérése szerint.

88 esztendő telt el a Macy's első hálaadásnapi parádéja óta.

149 év telt el azóta, hogy Lincoln kijelölte a hálaadás napját.
223 évvel ezelőtt George Washington még november 26-át nyilvánította a hálaadás napjának.

391 esztendeje tartották meg a jó termés örömére az első hálaadási ünnepséget a Massachusetts állambeli Plymouthban, amelyre 90 indiánt is meghívtak.

254 millió pulykát nevelnek fel az idén az Egyesült Államokban, ami 2 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

12 000 segélykérő telefonhívást kapott forróvonalán a tavalyi hálaadáskor a Butterball azoktól, akiknek problémát okozott a pulykasütés. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink