Negyvenezer adag törődés: az Élelmiszerbank és egy budapesti partiszervíz cég összefogásával új szintre lépett az ételmentés Magyarországon
2024. november 20-án elérte a negyvenezredik adagot a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és hazánk egyik meghatározó catering cégének közös melegétel-mentési programja. Az elmúlt egy évben rendezvényekről megmaradt fogásokat juttattak el hajléktalanszállókra, civil szervezetekhez, valamint egyházi és önkormányzati intézményekhez, mindezt a fenntarthatóság jegyében. A program keretében szigorú élelmiszerbiztonsági szabályokat követve, sokkolóhűtők és hűtőkocsik segítségével szállítják az ételeket, így garantálva azok minőségét, hogy elsőosztályú melegétel kerüljön azok asztalára, akiknek erre a legnagyobb szükségük van.
Az együttműködésben különös hangsúlyt kap az élelmiszerbiztonság. Az Élelmiszerbank a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) iránymutatásai alapján alakította ki a melegételek-mentés módszertanát. Csak olyan ételeket mentenek meg, amelyek nem kerültek érintkezésbe a vendégekkel. A maradék fogásokat azonnal sokkolóhűtőkbe kerülnek, ahol 5 °C alá hűtik azokat. Az így kezelt ételeket hűtőkocsikkal szállítják el, majd a rászorulókhoz újramelegítve, frissen kerülnek.
Ezzel az Európai Unióban már bevett gyakorlatot honosítottak meg Magyarországon. Az ételpazarlás elleni küzdelemben kulcsszereplő országok mint Franciaország és Olaszország, hasonlóan szigorú szabályozásokat alkalmaznak, amelyek célja, hogy a megmaradt élelmiszerekből ne hulladék, hanem értékes segítség váljon.
A budapesti catering szolgáltató 2023 tavaszán elsőként csatlakozott az Élelmiszerbank melegétel-mentési programjához.
„Cégvezetőként és négyszeres családapaként is fontos számomra, hogy ne pazaroljunk el semmit, különösen nem ételt. Ez az együttműködés lehetőséget ad arra, hogy fenntartható módon gazdálkodjunk és segítsük a rászorulókat. Bízunk benne, hogy a jövőben minél több cég és hozzánk hasonló szolgáltató csatlakozik a kezdeményezéshez.”
– hangsúlyozta Semsei Rudolf, a Semsei Gastronomy ügyvezetője.
A 40 000. adagot a Hajléktalanokért Közalapítvány vette át. Az Élelmiszerbank és a Budapest Party Service együttműködése segít abban, hogy az általuk támogatott rászorulók minőségi ételekhez jussanak.
Az Élelmiszerbank tervei szerint a következő évben még nagyobb hangsúlyt fektetnek az együttműködések bővítésére, hogy a program egyszerre csökkentse az ételpazarlást és támogassa a fenntartható jövőt, ezért várják további partnerek jelentkezését.
Kapcsolódó cikkeink
Zöldség-gyümölcs ételmentő csomagokat vizsgáltak a Nébih szakemberei
Ötödik alkalommal szervezte meg szokásos adventi élelmiszer-adományozási programját a Mészáros…
Tovább olvasom >Nébih: a 25 „mentőcsomagból” 7 élelmiszerbiztonsági szempontból a megfelelőség határán mozgott
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjának legújabb terméktesztjén a zöldség-gyümölcs ételmentő…
Tovább olvasom >A jó minőséget és a bő termést csak a fémzárolt vetőburgonyák garantálják
Évről évre újabb, vetőburgonyát kínáló hamis hirdetések jelennek meg. A…
Tovább olvasom >További cikkeink
CSR Hungary: Díjak a legjobbaknak
2024-ben immár 17. alkalommal került sor a Magyar Üzleti Felelősség…
Tovább olvasom >Megtartották a 25. jubileumi Magyar Vállalkozók Napját
Jubileumi, 25. alkalommal rendezték meg a Magyar Vállalkozók Napja ünnepséget…
Tovább olvasom >FAO: a globális élelmiszerárak több mint másfél éves csúcsra emelkedtek novemberben
Novemberben 2023 áprilisa óta a legmagasabb szintre emelkedtek a globális…
Tovább olvasom >