Negyvenezer adag törődés: az Élelmiszerbank és egy budapesti partiszervíz cég összefogásával új szintre lépett az ételmentés Magyarországon
2024. november 20-án elérte a negyvenezredik adagot a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és hazánk egyik meghatározó catering cégének közös melegétel-mentési programja. Az elmúlt egy évben rendezvényekről megmaradt fogásokat juttattak el hajléktalanszállókra, civil szervezetekhez, valamint egyházi és önkormányzati intézményekhez, mindezt a fenntarthatóság jegyében. A program keretében szigorú élelmiszerbiztonsági szabályokat követve, sokkolóhűtők és hűtőkocsik segítségével szállítják az ételeket, így garantálva azok minőségét, hogy elsőosztályú melegétel kerüljön azok asztalára, akiknek erre a legnagyobb szükségük van.
Az együttműködésben különös hangsúlyt kap az élelmiszerbiztonság. Az Élelmiszerbank a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) iránymutatásai alapján alakította ki a melegételek-mentés módszertanát. Csak olyan ételeket mentenek meg, amelyek nem kerültek érintkezésbe a vendégekkel. A maradék fogásokat azonnal sokkolóhűtőkbe kerülnek, ahol 5 °C alá hűtik azokat. Az így kezelt ételeket hűtőkocsikkal szállítják el, majd a rászorulókhoz újramelegítve, frissen kerülnek.
Ezzel az Európai Unióban már bevett gyakorlatot honosítottak meg Magyarországon. Az ételpazarlás elleni küzdelemben kulcsszereplő országok mint Franciaország és Olaszország, hasonlóan szigorú szabályozásokat alkalmaznak, amelyek célja, hogy a megmaradt élelmiszerekből ne hulladék, hanem értékes segítség váljon.
A budapesti catering szolgáltató 2023 tavaszán elsőként csatlakozott az Élelmiszerbank melegétel-mentési programjához.
„Cégvezetőként és négyszeres családapaként is fontos számomra, hogy ne pazaroljunk el semmit, különösen nem ételt. Ez az együttműködés lehetőséget ad arra, hogy fenntartható módon gazdálkodjunk és segítsük a rászorulókat. Bízunk benne, hogy a jövőben minél több cég és hozzánk hasonló szolgáltató csatlakozik a kezdeményezéshez.”
– hangsúlyozta Semsei Rudolf, a Semsei Gastronomy ügyvezetője.
A 40 000. adagot a Hajléktalanokért Közalapítvány vette át. Az Élelmiszerbank és a Budapest Party Service együttműködése segít abban, hogy az általuk támogatott rászorulók minőségi ételekhez jussanak.
Az Élelmiszerbank tervei szerint a következő évben még nagyobb hangsúlyt fektetnek az együttműködések bővítésére, hogy a program egyszerre csökkentse az ételpazarlást és támogassa a fenntartható jövőt, ezért várják további partnerek jelentkezését.
Kapcsolódó cikkeink
Súlyos veszély fenyegeti a magyar szőlőültetvényeket – a Nébih cselekvésre hívja a gazdákat
Az amerikai szőlőkabóca által terjesztett aranyszínű sárgaság fitoplazmás betegség jelenleg…
Tovább olvasom >Védjük meg közösen a hazai ültetvényeket a szőlő aranyszínű sárgaság betegség ellen
Az amerikai szőlőkabóca által terjesztett, a szőlő aranyszínű sárgasága betegség…
Tovább olvasom >Felhívás a növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású készítmények engedélytulajdonosainak
A Nébih felhívja a növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fitch: élénkülő világgazdaság a vámháborús enyhülés nyomán – Kína és az USA húzhatja a növekedést
A vártnál erősebb gazdasági teljesítményre számít 2025-ben a Fitch Ratings:…
Tovább olvasom >A dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökken
A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami…
Tovább olvasom >A Magyar Termék védjegy a cégeknek közösséget, a vevőknek megbízható minőséget ad
A kölcsönös előnyökön alapuló szakmai együttműködések képessé teszik a vállalkozásokat…
Tovább olvasom >