Nébih-útmutatók az élelmiszer-pazarlás mérsékléséért
Az élelmiszer-hulladékok keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a Nébih Maradék nélkül programjának négy munkacsoportja. A vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor szereplőinek szóló segédleteket ingyenesen letölthetik az élelmiszer-vállalkozások.
Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, melynek jelentős része megelőzhető lenne. A problémát felismerve indította el három éve a Nébih Maradék nélkül elnevezésű programját, amely fókuszában a hazai élelmiszer-pazarlás mérséklése áll. A programot az Európai Bizottság is támogatja a LIFE Környezetvédelmi alprogramján keresztül.
Bár a hazánkban keletkező élelmiszer-hulladékok jelentős hányada a háztartásokban termelődik, fontos, hogy az élelmiszerlánc minden szereplője részt vegyen az élelmiszer-pazarlás mérsékléséért folytatott küzdelemben, hiszen a felelősség közös. Éppen ezért az élelmiszer-vállalkozások képviselői már a kezdetektől részt vettek a Maradék nélkül program céljainak meghatározásában és megvalósításában, saját gyakorlatias szempontjaik megosztásával is segítve a folyamatot. Az élelmiszeripar és a kereskedelem képviselői mellett a kutatóintézetek, egyetemek képviselői is szerepet vállaltak a munkában. A vendéglátás munkacsoport javaslatainak egy része bekerült a Trade magazin lapjain is bemutatott Útmutató a Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlatához című dokumentum legfrissebb kiadásába is. //
Kapcsolódó cikkeink
Bezáratott egy vágóhidat Pest megyében a Nébih
Súlyos jogsértések miatt azonnali hatállyal fel kellett függeszteni Pest megyében…
Tovább olvasom >Európai Számvevőszék: nem javult jelentősen a felnőttek alapvető digitáliskompetencia-szintje
Bár egyre fontosabbak a digitális készségek, az elmúlt években mégsem…
Tovább olvasom >Barackpálinkákat vizsgált a NÉBIH
Élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelt az előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szivárványszínű (és ízű) gyümölcsfagylaltkocák – A nap videója
Akár a gyümölcs, akár a jégkrém szerelmese vagy, ezt a…
Tovább olvasom >Kissé didaktikus kávés pavilonok – A nap képe
Törökországban és Oroszországban a legelterjedtebbek a kávéspohár formájú kávéárusító pavilonok,…
Tovább olvasom >Az MTÜ válaszai a vendéglátóhely-üzlettípusok bejelentésével kapcsolatos leggyakrabban felmerülő kérdésekre
A december 22-én kihirdetett 634/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet értelmében…
Tovább olvasom >