Nébih: megtévesztő jelölés miatt bio rizstejes csokoládét vonnak ki a forgalomból

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 07. 11:15

Megtévesztő jelölés miatt bio rizstejes csokoládét vonnak ki a forgalomból, a tejnélküli és vegán felirattal ellátott csokoládé fogyasztása a tejfehérje allergiások számára kockázatos – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) péntek este az MTI-vel.

nebih-nagy

A közlemény szerint a tájékoztatás – német hatósági vizsgálat alapján – a RASFF rendszeren érkezett. A német hatóság a bio rizstejes csokoládéban 292-2220 milligramm/kilogramm közötti tejfehérje koncentrációt mért. A termék főoldali címkéje szerint a csokoládé tejnélküli (milkless) és vegán, a hátoldalon azonban szerepel, hogy nyomokban tejet tartalmazhat. A vásárlók a tejnélküli feliratot úgy értelmezhetik, hogy a termék tejmentes.
A mért érték alapján már egy kis szelet csokoládé (körülbelül 3 gramm) kazein tartalma is többszörösen meghaladja a tejfehérje allergiások számára elfogadható beviteli értéket, így esetükben a termék elfogyasztása nem kívánt reakciót válthat ki – hívta fel a figyelmet a hatóság.
Mint kifejtették: jellemzőek a bőrtünetek (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma), az emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás) és a légúti tünetek (fulladás, asztma, gégevizenyő). Súlyos esetben úgynevezett anafilaxiás roham is kialakulhat, ami rövid időn belül jelentkező hasi fájdalommal, az ajak, a gége és a nyelv dagadásával járó erőteljes allergiás reakció, ami életveszélyes, azonnali sürgősségi ellátást igénylő állapottá fajulhat.
A terméket – amelyből Magyarországra is szállítottak – a gyártó saját hatáskörben kivonja a forgalomból, annak teljesítését az élelmiszerbiztonsági hatóság ellenőrzi – olvasható a Nébih közleményében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink