Nébih: hiány van ökovetőmagból

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 03. 23. 11:10

Hiány van hazai szaporítású ökovetőmagból, ezért a vetőmag-szaporítóknak érdemes regisztrálniuk termékeiket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatbázisában – hívta fel a figyelmet a hivatal csütörtöki közleményében.

buza

Öko (bio) növénytermesztés során alapelv, hogy ökotermesztésben előállított, minősített vetőmagot használjanak a gazdák, mivel azonban kevés az ilyen vetőmag a piacon, ezért a szabályozás engedélyezi a csávázatlan (kezeletlen) hagyományos minősített vetőmag felhasználását is, amihez az öko tanúsító szervezet engedélye szükséges – emlékeztet a Nébih. A Magyarországon elérhető ökovetőmagokról a hivatal – önkéntes bevalláson alapuló – adatbázist vezet a honlapján.

Tavaly több mint 2700 engedélyt adtak ki a tanúsítók csávázatlan vetőmag használatára, amiből látszik, hogy bőven lenne még igény a hazai ökovetőmagra. A lehetőségek és igények összekapcsolására hozták létre a Nébih által vezetett adatbázist, amelybe a vetőmag-szaporítók ingyenesen regisztrálhatnak, a biogazdálkodók pedig könnyen megtalálhatják, milyen ökovetőmag érhető el hivatalosan a piacon. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink