Nébih: háromszáz kilogrammnyi illegálisan tárolt halat engedtek vissza a csepeli kavicsbányatóba

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 10. 20. 09:11

Háromszáz kilogrammnyi illegálisan tárolt halat engedtek vissza a csepeli kavicsbányatóba – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A halak többsége sérült, teljesen lesoványodott állapotban volt

Kifejtették: rendkívüli ellenőrzést végeztek a Nébih Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) halőrei a csepeli kavicsbányatavon október elején.

Ötvenhat esetben jelenleg is vizsgálat zajlik a halvédelmi jogszabályok megsértése miatt. A közlemény szerint a halőrök – akik csónakból ellenőrizték a halvédelmi jogszabályok betartását – a vártnál lényegesen több szabálytalanságot tapasztaltak: jogosulatlan horgászat, halászat, a megengedettnél több bottal végzett horgászat, fogási napló vezetésének hiánya, valamint a mennyiségi és méretkorlátozás be nem tartása miatt a halőrök 12 horgásztól vették el az engedélyt.

Az akció során a halőrök összesen 82 vízben elhelyezett, őrizetlenül hagyott, túlnyomó részt szakszerű haltárolásra alkalmatlan eszközt számoltak fel, például haltartó hálót, mosogatógép dobot, ketreceket, varsákat, amelyekből több mint 300 kilogramm halat engedtek szabadon.

Az ÁHSZ felhívta a horgászok figyelmét, hogy a meg- és kifogott halak kínzása tilos, a számukra okozott fizikai sérülés nem haladhatja meg a halászmódszerből, illetve a horgászmódszerből adódó szükséges minimumot.

A kifogott halakat maradandó sérülést nem okozó módon élve kell tartani vagy azonnal le kell ölni. A megtartani nem kívánt halat pedig rögtön vissza kell helyezni a vízbe – írták.

Fontosnak nevezték, hogy a horgász zsákmányát legfeljebb 48 órán át tárolhatja vízijárművén vagy horgászhelyén, de csak amíg maga is a helyszínen tartózkodik. Emellett legfeljebb a területi jegy szerinti kétnapi, a korlátozásoknak megfelelő mennyiségű halat tarthat magánál.

Ha többen horgásznak együtt, mindenki elkülönítetten kell, hogy tárolja a saját fogását. Ha a horgász elhagyja a horgászhelyét vagy a vízpartot, köteles a zsákmányát magával vinni – jelezték.

Nébih

Kapcsolódó cikkeink