Nébih: az európai élelmiszerbiztonsági riasztási rendszerben alig szerepelnek magyar termékek
Az Európai Bizottság éves jelentése szerint az élelmiszerek és takarmányok riasztási rendszerében (RASFF) közzétett, több mint négyezer élelmiszerbiztonsági bejelentésnek csupán töredéke vonatkozott magyar előállítású termékre – közölte Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.
A tájékoztatás szerint magyar termékekre tavaly 155 bejelentés érkezett a riasztási rendszerbe, 131 esetben élelmiszerrel, 18 esetben takarmánnyal, 6 esetben pedig élelmiszerrel érintkező anyaggal adódott probléma.
Az Európai Bizottság minden évben elkészíti az élelmiszerek és takarmányok riasztási rendszerének (RASFF) éves jelentését. A nemrég közzétett 2019-es összegzés alapján tavaly csaknem 4118 eredeti bejelentés történt, ebből a súlyossága miatt 1175 riasztás jelent meg a rendszerben, amelynek nagy része élelmiszerekhez kötődött.
A magyar hatóság legtöbbször összetételbeli problémák, patogén mikroorganizmus, idegen anyag vagy mikotoxin jelenléte miatt kezdeményezett bejelentést, amely leggyakrabban Kínából származó termékre vonatkozott – írja a Nébih.
A Nébih hangsúlyozza, a hivatal honlapján a termékvisszahívás adatbázisban kiemelten kommunikálják a lakosságot érintő ügyeket, annak érdekében, hogy a vásárlók minél szélesebb köre értesüljön az élelmiszerbiztonsági problémákról.
A rendszer jó működését igazolja, hogy a gyors és hatékony kommunikációnak köszönhetően mindegyik esetben időben megtörténhettek a szükséges intézkedések, megelőzve ezzel a komolyabb baj kialakulását – írja a Nébih. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Agrárkamara-elnök: az Európai Bizottság ellehetetleníti Európa mezőgazdasági termelését
Közös demonstrációt tartottak a V4+ országok agrárkamarái a szlovákiai Holicsban,…
Tovább olvasom >Új gabonafajták előállítását szolgáló génszerkesztési eljárást fejlesztett egy magyar kutatócsoport
Gazdaságilag hasznos gabonafajták előállítását szolgáló génszerkesztési eljárást fejlesztett az Agrár-biotechnológia…
Tovább olvasom >KÖSZ 2025–2026
Az intézményi és munkahelyi étkeztetés szereplői idén már tizedik alkalommal…
Tovább olvasom >További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >