Naturalma Program a bioalma-termesztésért

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 28. 12:40

Betegségnek ellenálló, étkezési célú almafajtákat népszerűsít a Naturalma Program hazánkban. A biotermesztésre is alkalmas almákat telepítők számára nem kötelező az ökológiai gazdálkodásra áttérni, viszont ha valaki azt célozza meg, annak a programban való részvétel nagy segítséget jelent.

Küldetésének tekinti a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulást a Naturalma Program – tudta meg a szabadfold.hu Babicz Szabolcs programfelelőstől. Szerinte a bioalma termesztése komoly kitörési lehetőség, mert igen keresett, emiatt jobb áron is értékesíthető, mint a hagyományos ültetvényről származók. Annál is inkább, mivel az ország 38 ezer hektárnyi almaültetvényéből mindössze 317 hektár a bioalma aránya. A programban ajánlott fajtákkal évi 6-8 permetezéssel étkezési minőségű alma állítható elő, ami amellett, hogy a hagyományos termesztésűekhez képest jelentős költségmegtakarítással jár, a környezetet is kevésbé terheli.

A Holland Alma Kft. által támogatott program termesztői klubként működik azzal a szándékkal, hogy egységes árualapot hozzon létre. A csatlakozók számára biotermesztési tanfolyamot szerveznek. A csatlakozók öt fajtából választhatnak, amelyek szaporítóanyaga ősztől rendelkezésre áll. Az almák kiválasztása során a tetszetős küllem, a betegség-ellenállóság és a tárolhatóság mellett fontos szempont volt természetesen az íz és az élvezeti érték is. A fajtákat a biotermesztés körülményei között is próbára tették, amelynek során csak néhány rezes és nedvesítő kénes kezelést végeztek varasodás ellen. A programban ajánlott almák közül a Luna, az Orion és a Sirius sárga fedőszínűek, legfőbb értékük, hogy a varasodásnak ellenállnak (a dús virágú díszalma, a Malus floribunda egyik génjének köszönhetően). A két piros, a Rozela és a Red Topaz jó lehetőséget kínálnak az Idared helyettesítésére – írja a szabadfold.hu.


Kapcsolódó cikkeink