Náray Tamás: „Az önzés globalizációja óriási méreteket öltött”

Szerző: Gyarmati Orsolya Dátum: 2021. 05. 03. 19:00

Úgy érzi, a jövőt nem nagyon lehet előre látni, viszont fontosnak tartja felkészülni az előttünk álló dolgokra. Náray Tamás író, festő, divattervező osztotta meg gondolatait Krizsó Szilviával. A Trade Magazin legújabb FutureTalks podcastjában, többek között olyan témák kerültek szóba, mint az edukálás felelőssége, a tudatos tervezés fontossága, vagy az asztrológia haszna a mindennapokban.

 

Náray Tamás: “Egész életemben az edukációban hittem”


Náray Tamás úgy véli, nem egy életbiztosítás a jelenlegi helyzetben létezni, s nem hogy évekre, de hónapokra sem látunk előre.

– Nem tudjuk, mennyi ideig vagyunk védettek, ahogy azt sem, hogy a felolvadó jégtakarók alól mi kerül majd elő. Éveken keresztül hallgattuk különböző spirituális irányzatoktól, hogy éljük meg a pillanatot – most éppen ezt kell tennünk. Ennek ellenére Náray Tamás abban is biztos, hogy ha az embernek nincs víziója, jövőképe, akkor meghal, éppen ezért fontosnak tartja, hogy legyen elképzelésünk arról, merre tartunk, hiszen, ahogy fogalmaz, az a hajó sosem ér célba, amelyiknek mindegy, melyik irányból fúj a szél.

– Sok ember egyszerűen megpróbálja kihúzni a haláláig. Nincsenek céljaik, terveik. Mi, akik alkotó emberek vagyunk, nem így gondolkodunk. Az embert az különbözteti meg az állatvilágtól, hogy tud következtetéseket levonni azzal kapcsolatban, hogy mi várható a jövő szempontjából. Most viszont az a megdöbbentő helyzet állt elő, hogy a legtöbb ember nem rendelkezik ezzel a képességgel – véli Náray Tamás.

Náray Tamás és Krizsó Szilvia

A véleménynyilvánítás és az edukálás kapcsán a divattervező úgy véli, az az írástudók felelőssége.

– Aki fejlettebb, aki jobban tud gondolkodni, jobban átlátja az összefüggéseket, muszáj, hogy elmagyarázza azokat a többieknek. Én egész életemben az edukációban hittem, abban, hogy meg kell találni a megfelelő embereket és őket tanítani, nevelni, új dimenziókat nyitni, új megvilágításba helyezni dolgokat, hagyni, hogy saját maguk vonják le a következtetéseket, és így önmagukat csiszolgassák. De amikor minden oldalról csak a butaság dől, általános iskolás színvonalú számonkérés, gyűlölködés, ember legyen a talpán, aki ebből fel tud emelkedni. A közöny és az önzés globalizációja óriási méreteket öltött. Mindenki csak azt nézi, hogy neki legyen nagyszerű. Az emberek kizárólag saját magukra gondolnak – mutat rá a legfőbb problémákra Náray Tamás.

Krizsó Szilvia szerint sokan azért nem nyilvánítanak véleményt közösségi oldalakon, mert félnek az indulatoktól, s inkább védik saját magukat az ilyen helyzetektől. Náray erre egy analógiával reagált:

– Túl kéne már lépni azon, hogy csak arra gondolok, hogy nekem ne legyen rossz, kussolok, elfordítom a fejem. A buta ember egyetlen tőkéje a sértődés, amit oda-vissza forgat, hátha lesz belőle valami, de nem lesz belőle semmi. Erre ez a mostani közeg nyitott, ezért van nagy felelőssége annak, aki ilyeneket beszél, mert pontosan tudja, hogy szavai fogékony talajba fognak hullani. A csalán, ami rendkívül hasznos az emberi szervezet számára, a kiskert szempontjából káros növény. Ha nem szedjük ki, attól tartva, hogy megcsípi a kezünket, előbb-utóbb nem lesz répa. Tehát ki kell szedni.

“Legyen elképzelésünk arról, merre tartunk”

A fentieken kívül szó lesz még arról is, hogyan segíthet az asztrológia tudománya a mindennapokban, hol látja magát a divatdiktátor tíz év múlva, miként lehet influenszerként valódi értékeket közvetíteni, és hogyan van jelen a konfrontáció Náray Tamás életében.

Hallgassák meg, nézzék meg a podcastot! Tartsanak velünk!

A teljes beszélgetést meghallgathatja és megnézheti az alábbi platformokon, a linkekre kattintva:

Youtube: https://youtu.be/cfuh9FeAlRc

Facebook: https://www.facebook.com/trademagazin.hu

Soundcloud: https://soundcloud.com/trade-magazin

Spotify: https://open.spotify.com/show/1imr2D62BIXEzsr5RNABLu

Trade magazin: https://trademagazin.hu/hu/rendezvenyek/future-talks-business-podcast/

 Minden héten hétfőn 17 órakor új adással jelentkezünk a Future Talks Krizsó Szilviával business podcastunkban.

 

Kapcsolódó cikkeink