Napi 100 millió baktériumot kell megennünk egészségünk megőrzése érdekében
Nagyjából ennyi kórokozót viszünk be a szervezetünkbe, ha elrágunk egy bioalmát, és ez jól is van így, mutat rá egy friss kutatás.
Minden nap egy alma az orvost távol tartja – tartja a mondás, és egy friss tanulmány szerint ez abszolút igaz is. Egyetlen átlagos almában ugyanis 100 millió hasznos baktérium tenyészik, melyek segítenek az egészséges bélflóra kialakításában, mutat rá a Grazi Műszaki Egyetem kutatása, mely eredményeit a Frontiers in Microbiology című tudományos folyóiratban publikálták.
Az ételeinkben élő baktériumok, gombák és vírusok java része főzés során elpusztul, így nagyon fontos, hogy nyers gyümölcsöket és zöldségeket is illesszünk az étrendünkbe, hangsúlyozta ki a kutatás egyik vezetője, Gabriele Berg. A tanulmányból azonban az is kiderül, hogy nem mindegy, milyen nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk.
A vizsgálat során bolti almákat vetettek össze bioalmákkal, külön elemezve a szárt, héjat, húst, magvakat és az elszáradt csészeleveleket (ezek azok a körbe rendeződött kis izék, melyek a szárral átellenben, az alma aljából állnak ki). Azt találták, hogy bár a baktériumok mennyisége mindkét típusnál nagyjából megegyezik, az organikus alma baktériumparkja sokkal színesebb és kiegyensúlyozottabb, amitől nemcsak egészségesebbek, de zamatosabbak is lehetnek permetezett társaiknál.
„Ez a változatosság és kiegyensúlyozottság előzheti meg azt, hogy az egyes (baktérium)fajták túlszaporodjanak, illetve a korábbi tanulmányok fordított arányosságot mutattak ki az emberben tenyésző kórokozók bősége és a friss gyümölcs mikrobióma-sokfélesége között” – mondja Berg. Egyszerűbben fogalmazva: minél változatosabb összeállítású hasznosbaktérium-salátát viszünk be a nyers gyümölcsökkel, zöldségekkel, annál kevesebb káros baktérium telepszik meg bennünk.
A kutatás szerint az sem csak arcoskodik, aki azt mondja, tisztán érzi a különbséget az általános bolti- és a bioalma íze között. Az epres zamatok kidomborításáért felelős Methylobacterium nevű kórokozó ugyanis sokkal nagyobb számban fordult elő az organikus gyümölcsökben, mint a permeteltekben.
A vizsgálat következő lépése az lehet, hogy megállapítják, a baktériumok pontosan milyen szintű sokfélesége járul hozzá a legjobban az egészséges bélflóra kialakításához és fenntartásához. Az egyik kutató szerint pedig a mikrobiom- és antioxidáns-profil egy nap a zöldségekre-gyümölcsökre ragasztott matricákon is feltűnhet, a makrotápanyag- és vitamintartalom mellett.
(privatbankar.hu, Guardian)
Kapcsolódó cikkeink
Aszályszorongás a köbön: a kukorica, a burgonya és az alma a legveszélyeztetettebbek
Az idei nyári aszály már most is érezteti hatását a…
Tovább olvasom >Tesco kampány az egészségesebb táplálkozásért – ingyen gyümölcs gyerekeknek
Új kampányt indított a Tesco az Egyesült Királyságban a gyümölcs-…
Tovább olvasom >HUN-REN: főleg a kukorica, a burgonya és az alma termésmennyiségére lehet hatással az idei aszály
Főleg a kukorica, a burgonya és az alma termésmennyiségére lehet…
Tovább olvasom >További cikkeink
Provident: magyarok egyre nagyobb részének kihívás kijönni a jövedelméből
A magyarok egyre nagyobb részének kihívás kijönni a jövedelméből, a…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Mesterséges intelligencia a munkahelyeken: kik használják az AI-t?
Mesterséges intelligencia a munkahelyeken: kik használják az AI-t? A GKI…
Tovább olvasom >Továbbra is stabil a hazai munkaerőpiac
Továbbra is stabil a hazai munkaerőpiac, a foglalkoztatottak száma évek…
Tovább olvasom >