NAK az élelmiszeriparért

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 05. 15. 13:43

Kurzusokkal, konferenciákkal, tanulmányutakkal, kiadványokkal növeli tagjai tudását és versenyképességét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága. Az igazgatóság legfontosabb, legérdekesebb 2018-as aktivitásairól kérdeztük Győrffy Balázst, a NAK elnökét.

 Mi a NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának a fő célkitűzése?


Győrffy Balázs
elnök
NAK

– Kamaránk hat éve alakult, és több tízezer tagunk fő tevékenységként foglalkozik élelmiszeriparral. Alapelvünk, hogy az élelmiszeripari tagok ne teherként éljék meg a Kamarában való tagságot, hanem a lehetőséget lássák benne. Ezt az átadott információkkal, segítségnyújtásokkal, érdekképviseletekkel, tudásmegosztással valamint különféle szakmai programokkal kívánjuk elérni. Ennek a szellemiségnek a jegyében szervezzük meg „Tanuljunk Együtt!” programjait immár harmadik éve.

Nyílik a tagság számára lehetőség tapasztalatok szerzésére külföldön is?

– Élelmiszeripari Igazgatóságunk kínál nemzetközi lehetőségeket is. Például három alkalommal szerveztünk tanulmányutat a katalán Élelmiszer és Agrár Kutatási és Technológiai Intézetbe. Azzal a céllal, hogy a résztvevők megismerjék a pácolt sonkakészítés spanyol fortélyait. Franciaországba is szerveztünk tanulmányutat juh- és kecsketej-feldolgozók számára a sajtgyártás fejlesztése érdekében.

A célirányos képzés nagyon pozitív megítélést kapott a résztvevőktől, akik már hasznosították is a kint szerzett szaktudást, illetve megoldásokat. 2018 decemberében az igazgatóság találkozót szervezett a program résztvevőinek. Többen új termékkel érkeztek, amelyek gyártásához már felhasználták a Franciaországban szerzett ismereteket.

Az Élelmiszeripari Igazgatóság konferenciasorozata milyen témákkal foglalkozik?

– Gyakorlatorientált speciális megoldásokat kínáló előadásokat hallgathatnak meg a résztvevők olyan témákban, mint csomagolásfejlesztés, a vállalatirányítás új irányelvei, új trendek a marketingben, továbbá élelmiszer-higiénia és -biztonság. Mellette pedig „Élelmiszeripari Körkép” címmel indult konferenciasorozatunk célja az egyes szakágazatok megszólítása volt. Ennek a sorozatnak a novemberi rendezvényén a résztvevők első kézből, Nagy István agrárminisztertől ismerhették meg az újjáalakult Agrárminisztérium 2019-es élelmiszeripari célkitűzéseit. A NAK elnökeként pedig ezen a fórumon tájékoztattam a résztvevőket kamaránk élelmiszeripart érintő terveiről.

A fentiek mellett milyen egyéb, kézzelfogható eszközzel tudják megosztani tagjaikkal az iparágat érintő szakmai ismereteket?

– Élelmiszeripari Igazgatóságunk tavaly elindított „Élelmiszeripari kézikönyv” címmel egy kiadványsorozatot a fontos információk hiteles átadása érdekében. A sorozat első, kétkötetes része az élelmiszeripar több száz alapfogalmát ismerteti. Mindennek összefoglalásában egyetemi oktatók és meghatározó vállalatoknál tevékenykedő szakemberek működtek közre – ezzel garantálva az elmélet és a gyakorlat összhangját. Ezenkívül eddig megjelent a Gluténmentes élelmiszerek című rész. Megjelenésre vár idén további hét kötet, az alábbi témákban: laktózmentes élelmiszerek, érzékszervi minősítés, élelmiszer-jelölés, élelmiszer-választást befolyásoló tényezők, élelmiszer-higiénia, HACCP és minőségbiztosítási és élelmiszer-biztonsági rendszerek.

Tagjaikkal hogyan tartják a kapcsolatot?

– Élelmiszeripari Igazgatóságunk a személyes kapcsolattartás érdekében múlt év augusztusában létrehozta élelmiszeripari koordinátorhálózatunkat. Koordinátoraink kiemelt feladata jelenleg az élelmiszeripari tevékenységet folytató kamarai tagok rendszeres látogatása információcsere céljából. Ami azért is fontos, mert az igazgatóság jelenleg is több munkacsoportban folytatja problémafeltáró tevékenységét, olyan témákban, mint közétkeztetés, göngyölegprobléma, műanyaghelyzet, védjegykérdés és a Magyar Élelmiszerkönyv megváltozása. Mindegyik munkacsoport fő célja, hogy a tagok hangot tudjanak adni problémáiknak, és elmondják, hogy milyen irányban szeretnének
változásokat. //

Kapcsolódó cikkeink