Nagyüzem a Chio győri gyárában az ünnepek előtt
Drasztikusan megugrik a sós snackek fogyasztása az év utolsó hónapjában. Az ünnepek alatt harmadával többet ropogtatunk, hiszen a szilveszteri bulik elengedhetetlen kellékei a burgonyaszeletek és más sós nassolnivalók. Az Intersnack gyára, ahol a legendás szezámmagos halacskákat is gyártják, ilyenkor nagyüzemre kapcsol.
Ünnepi snack
Télen, különösen decemberben ötödével többet ropogtatunk, mint az év többi időszakában. A sóspálcikák, chips-ek fogyasztása 15% százalékkal magasabb decemberben, mint az év egyéb időszakában, de leginkább – 40% százalékkal – a mogyorófélék forgalma nő. A karácsonyi készülődés és vendégvárás az olajos magvak időszaka, míg a szilveszter egyértelműen a chipsek és a mixek ünnepe. „A sós snack szakmában különösen hajtós időszak a két ünnep közé eső négy munkanap, ekkor az amúgy is zakatoló decemberi forgalom további egyharmaddal emelkedik.” – mondja Szabó Gábor, az Intersnack Magyarország piackutatója. „A legerősebb forgalmú üzletekben szinte órák alatt elfogy a raktárkészlet, ezért ezekre a helyekre még szilveszter délelőtt is szállítanunk kell.”
Nem a boltban dől el
Az ünnepek után, az év többi napján sem csak bevásárlás közben jön meg az étvágyunk a sós ropogtatnivalókra, a vásárlók kétharmada már otthon eldönti, snack is kerül a kosárba, mindössze ötödük vásárol hirtelen ötlettől vezérelve. Sós snacket 62%-a 20-39 év közötti fiatal felnőttek vesznek főleg, a 10-19 évesek alig 10 százalékát teszik ki a sós rágcsálnivalót vásárlóknak, 10 év alatt pedig elenyésző a ropogtatni valóért nyúló gyerekek száma. A magyarok 47 százaléka csak havonta 2-3 alkalommal vesz chipset, az egy évben az egy főre jutó chipsfogyasztás 300 gramm. Ezzel a mennyiséggel Európában hátulról a második helyet foglaljuk el, nálunk kevesebb burgonyaszeletet csak Romániában fogyasztanak.
Mikor és miért a chips?
Míg 10 éve a bulikba vittük magunkkal a burgonyaszeleteket, ma már főleg otthonra vesszük, saját fogyasztásra, a magyarok kétharmada legalábbis ezzel a szándékkal vásárol chipset, de a válaszadók negyede akkor is egy-egy zacskó chipset ragad meg, amikor napközben megéhezik. Dr. Szabó S. András professzor a táplálkozás és az élelmiszerkémia szakértője szerint ez teljesen rendben van, hiszen a kiegyensúlyozott étrend része lehet a chips is, ha mértékkel, és nem főétkezések helyett fogyasztjuk: „Egy héten kétszer is ehetünk burgonyachips-et, ha egyszerre nem fogyasztunk belőle 40-50 grammnál többet.” A burgonyaszeletek természetes alapanyagokból készülnek és sótartalmuk, bár meglepő, de alacsonyabb a fehérkenyérénél. „Lelkiismeret furdalás nélkül ropogtathatunk tehát az ünnepek alatt, de mint minden élelmiszer esetében, fontos, egyszerre mennyit fogyasztunk el belőle.”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megnyílt a SHEIN első magyarországi üzlete
2024. december 10-én délben megnyílt a SHEIN első magyarországi üzlete…
Tovább olvasom >Rekordszámú feladatot oldottak meg az iskolások: az Etesd az Eszed oktatóprogram népszerűsége töretlen
Véget ért a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért és az Okos…
Tovább olvasom >A TikTok hódítója: Dubaji csokiőrület a Lidlben
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre nagyobb kereslet mutatkozik egy igazán…
Tovább olvasom >