Nagyot drágulhatnak a gyümölcsök a korai tavasz miatt
A Pénzcentrum cikke szerint a korai tavasz és szokatlanul enyhe időjárás miatt aggodalomra ad okot a gyümölcstermelők és a borászatok körében.
A meteorológiai adatok szerint februárban melegrekordok dőltek meg Magyarországon, és a szakértők szerint a korai tavasz miatt a gyümölcsfák biológiai ciklusa megváltozott, korábban elkezdték a rügyezést. A szokatlanul enyhe időjárás azonban fagyok visszatérésével fenyeget, különösen a hajnali órákban. A hideghullámok jelentős károkat okozhatnak a már kibontakozott rügyekben és virágokban.
A veszélyeztetett gyümölcsfajok közé tartoznak a kajszi, őszibarack, alma, szilva és szőlő. A tavalyi gyenge termés után a gyümölcstermelők és a borászok egyaránt bíznak abban, hogy az idei év jobb lesz. Azonban a szakértők szerint a tavaszi fagyok visszatérésének veszélye komoly kihívást jelent. Ha az elkövetkező hónapokban hideghullámok érkeznek, a gyümölcsösök akár 70-80 százaléka is veszteségeket szenvedhet, ami dráguláshoz és importnövekedéshez vezethet a nyáron és ősszel. A szakértők hangsúlyozzák, hogy a gyümölcságazat és a borászat jövője nagymértékben függ az időjárási viszonyok alakulásától, és a fagyok visszatérésének esetén komoly problémák állhatnak elő a termelők és a piacok számára.
Kapcsolódó cikkeink
Több hazai borászatot súlyos csalással vádolnak
A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy jelentős költségvetési csalás ügyében…
Tovább olvasom >Világot átívelő borászati összefogás – bemutatjuk a The Global AVA nemzetközi szervezetet
A kaliforniai Livermore-völgyi Borászati Közösség 2025. február 26-án bejelentette a…
Tovább olvasom >Feldman Zsolt: a mostani fejlesztések évtizedekre meghatározhatják a borászat jövőjét
A magyar borászat jövőjét évtizedekre meghatározhatják a mostani fejlesztések, a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >